Zoeken
  • Limburg Cultuurt

Zeven Limburgse cultuurbakens tijdens corona: Galerie Christel Verjans

Onze redacteur Gino Vandenborne interviewde zeven instellingen en vroeg hoe ze omgingen met de huidige omstandigheden. Van heropstart tot een nieuwe aanpak ... Wat is er veranderd? Wat staat er op het programma? Dat je lees je hier!

We zijn vandaag aanwezig in de galerij/atelier Christel Verjans in het centrum van Hasselt. Christel baat een onafhankelijke galerij uit in haar woonhuis in het Hemelrijk te Hasselt en we hebben haar speciaal opgezocht om haar een aantal vragen te stellen over hoe zij corona en de tijd errond ervaren heeft.

Nu, de eerste vraag die ik zou willen stellen is hoe is dit initiatief eigenlijk ontstaan, hoe heb je dit ingevuld, wie doet wat , hoe loopt het op dit moment ?

"Ik ben afkomstig uit Bilzen en was na mijn studie schilderkunst op zoek naar een huis waar ik mijn schilderijen kon tonen aan het publiek, zo ben ik in het Hemelrijk te Hasselt terecht gekomen. In de huisgalerij hangen enkel werken die ik zelf schilder. Ik opende mijn huis iedere zaterdagnamiddag en op afspraak. Sinds maart 2020 ben ik echter gesloten op zaterdag maar op afspraak kunnen mensen de galerij nog steeds bezoeken."

En wat houdt zo een programma voor het opstellen van werken in een galerij nu in, hoe gebeurt dat concreet ? Wie doet daar wat en hoe loopt dat? Met welke frequentie worden de stukken getoond, hoe komen ze binnen, worden ze eventueel verkocht ?

"Het zijn allemaal mijn eigen werken, die ik zelf maak en schilder.

De werken zijn te bezichtigen op afspraak en te koop."


En wat betekende corona precies op het moment dat wij voor het eerst het bericht hoorden dat er een coronaepidemie op komst was, wat waren de gevolgen hier voor de werkzaamheden, de tentoonstellingen enz ? Hoe heeft u de lockdown vanaf 13 maart ervaren, wat waren de concrete gevolgen en hoe kijkt u er nu tegen aan ?

"Ik had net een lopende tentoonstelling en er stonden er nog een aantal op het programma, maar die zijn dus allemaal afgelast.

Bovendien kon ik mijn atelier dat ik huur met een aantal andere kunstenaars niet meer gebruiken."

Ik heb gezien hier dat de galerie gesloten is. Heeft u plannen om opnieuw te openen en hoe gaat u de zaken dan organiseren, zijn er eventueel nieuwigheden op komst.

"Op dit moment is er geen planning om de galerie terug te openen. Er staat wel nog een tentoonstelling gepland op het einde van het jaar."En wat hield u als kunstenares draaiende, wat waren de zaken die belangrijk waren voor u ? Hoe zag u de relatie tot de andere mensen van de culturele wereld in Limburg, hoe ervaarde u de samenwerking ? En hoe ziet u solidariteit in de kunstwereld, zijn daar zaken die u meehelpen of niet ?

"Ik zie relatief weinig ondersteuning maar er is wel solidariteit tussen de kunstenaars onderling. Grote initiatieven worden er niet zo onmiddellijk genomen, we roeien met de riemen die we hebben."

Ik zie dat de galerie niet onmiddellijk terug open zal gaan, maar zijn er mogelijkheden om toch een werk te bezichtigen of te kopen, kan men u contacteren om een werk te kopen ? Kan u de coördinaten geven en hoe moeten ze dat dan doen, de klanten als ze iets willen kopen ? Per telefoon of aanbellen aan de deur ?

"Men kan mij steeds bellen voor een afspraak of naar de website gaan www.christelverjans.be en via een mail contact opnemen."

Ok, dan wensen we u nog veel succes toe hoe moeilijk het ook moge zijn in deze tijden.

"Dank u wel!" - Gino Vandenborne -

28 keer bekeken
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com