Zeven Limburgse cultuurbakens tijdens corona: Euroscoop

Onze redacteur Gino Vandenborne interviewde gedurende de zomer zeven instellingen en vroeg hoe ze omgingen met de huidige omstandigheden. Van heropstart tot een nieuwe aanpak ... Wat is er veranderd? Wat staat er op het programma? Dat je lees je hier!Goedemiddag beste mensen, wij zitten hier op een zonnige vrijdagnamiddag in Euroscoop Maasmechelen. Ik heb hier voor mij zitten Jan, Nona en Linde, drie exploitatieverantwoordelijken van de zogenaamde onafhankelijke bioscoopketen Euroscoop en ik ga hen gewoon even vragen wie doet hier exact wat, hoe is dit hier allemaal ontstaan, hoe is Euroscoop ontstaan, ik weet niet wie wat kan toelichten

Jan - " Euroscoop is begonnen in ‘93 in Lanaken, de eerste Euroscoop werd opgericht door de familie Senden, oorspronkelijk van pa Senden, die had al van na de Tweede Wereldoorlog heel veel ervaring opgebouwd, die had al eind jaren zeventig een bioscoop in Tongeren geopend en nadien in ‘93 is Lanaken geopend. Ze hebben nadien in 2001 de bioscoop hier in Maasmechelen geopend en in 2005 hebben ze de zaken overgegeven aan Cine-Invest, dat is een Luxemburgse holding die opgezet werd door Luc Van de Casseye en die door Jean Max Elizé mee achter de schermen bestuurd werd. Luc Van de Casseye heeft zijn sporen verdiend bij Kinepolis, dat was de man die eigenlijk alle bioscopen rechtzette en die nu hier de technische verantwoordelijke is. En Jean Max Elizé is de derde generatie cinema-uitbaters uit de Caraïben. Zij werkten ook in Frankrijk en hadden eerder ook al bioscopen van Cinéscope verworven en ze hebben dan in 2004 Euroscoop overgenomen. In die jaren is er ook een akkoord gemaakt met de stad Genk om een bioscoop op te richten op C-Mine in Genk en in 2005 is die bioscoop daar in Genk opengegaan. En sinds 2005 zijn we eigenlijk de grootste speler in Limburg met 5200 zitplaatsen. Nog niet zo lang geleden is de groep overgenomen door Pathé. Wie werkt er voor ons achter de schermen ? Onze CEO, dat is de heer Mohamed El Fahmi. Programmatie in Vlaanderen gebeurt door An Van de Casseye en de CFO is Liesbeth Van de Casseye. De marketing gebeurt onder verantwoordelijkheid van Dorien Valkeneers en de IT - want die mogen we echt niet vergeten - dat is Jan Van Osselaer. Dat is zo een beetje het centrale comité. Elke zetel heeft zo een zelfstandig exploitatieteam. Deze worden vertegenwoordigd door plaatselijke managers, en dat zijn dan zo een beetje de gezichten van Euroscoop. Nona, Anass en ik zijn het gezicht voor Genk, Linde is samen met Dean het gezicht voor Maasmechelen en in Lanaken is dat David en Cheyenne. Wat onderscheidt ons van andere bioscopen ? Wij proberen een middenpad te bevaren tussen kleine plaatselijke bioscopen en het grote massa-aanbod van de mega-bioscopen. Wij trachten dus het gezellige van de plaatselijke bioscoop te koppelen aan een stevig aanbod aan films. "Nu, ik kan mij voorstellen dat bij een programmatie in een bioscoopketen behoorlijk wat komt kijken. Wat kunnen we eigenlijk als een normale programmatie of programmering beschouwen ? Hoe ontstaat zo een programmering en hoe is die in loop van de voorbije jaren geëvolueerd ? Ik denk dat Nona ons daar een antwoord op kan geven ?

Nona - " Het opmaken van een programma gebeurt eigenlijk al geruime tijd op dezelfde manier. Er wordt samengezeten om te bekijken welk het best geschikte aanbod zou kunnen zijn, iedere maandag wordt zo samengezeten en bellen de bioscoopuitbaters de distributeurs af en bespreken ze welke film wanneer zal spelen en op welke tijdstippen. Iedere week opnieuw. Het programma wordt aangepast naar gelang het succes van de films. Films die in de smaak vallen bij het publiek worden verlengd, andere stoppen en maken plaats voor nieuwe. Er zijn weken dat er meer nieuwe films uitkomen dan dat er plaats is in de zalen, dan dienen er keuzes gemaakt te worden. Op maandag worden ook de verhuurafspraken gemaakt en wordt bekeken hoe het zit met de rechten voor de films, bioscoopuitbaters geven een percentage van de ticketprijs aan de distributeurs. Dat wordt allemaal op maandag besproken. Dit schema wordt dan doorgegeven aan de exploitatiemanagers, wij bekijken dat dan verder in de zalen waarbij we ook trachten de blockbusters een plaats te geven. Er wordt getracht van ieder genre een film in het aanbod te hebben, we hebben ook speciale evenementen bijvoorbeeld de Let’s Talk in Maasmechelen en in Genk met Zebracinema, een heel speciale programmatie. Het hangt dus af van het filmaanbod dat er is waarna wij onze evenementen er op kunnen afstemmen. We trachten er voor te zorgen dat we zowel voor de kinderen als de volwassenen een programma hebben. De evenementen zijn sterk afhankelijk van het aanbod maar nu met corona is er ook hier een lacune gevallen, we hopen nu dat we dat snel terug kunnen opstarten. "En moet ik mij bij een bioscoop ook voorstellen dat er extra evenementen mogelijk zijn ? Bijvoorbeeld kan je hier in een bioscoop een huwelijk laten doorgaan, kan je hier een afscheid laten doorgaan ? Kan je hier een zaal afhuren ?

Nona - "Ja, normaal gezien is het zo dat er een mogelijkheid bestaat om onze zalen af te huren voor bedrijven maar ook voor andere speciale evenementen. Maar dat is nu met corona ook sterk komen te vervallen. "

Wat betekende corona exact voor jullie ? Hoe was de impact ? Hoelang duurde de sluiting ? Hoe hebben jullie dat aangepakt, hoe hebben jullie dat georganiseerd ? Hoe hebben jullie je uit de slag getrokken ? Was er een alternatief en hoe zag dat er uit ? Daar gaat Jan ons op antwoorden.

Jan - " Corona was voor ons - net zoals voor iedereen denk ik - een dikke streep door de rekening. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Niemand was er op voorzien, wij ook niet. We waren heel blij dat we in januari geweldige cijfers hadden gedraaid. Februari viel ook nog goed mee, in maart is dat dan allemaal wat minder beginnen te gaan, en beginnen te slabakken. Met dan de mededeling op 12 maart dat op vrijdag 13 maart - echt wel vrijdag de dertiende dan - om 22 uur alles moest gesloten zijn en iedereen moest buiten zijn. In essentie is dat redelijk hallucinant geweest, cinema’s zijn nooit gesloten geweest, in Wereldoorlog I en Wereldoorlog II zijn ze eigenlijk ook altijd open geweest, dat kan gebeurd zijn dat er plaatselijk eens bioscopen gesloten waren maar dat waren echt de uitzonderingen. Dit was dus werkelijk de eerste keer in de geschiedenis van de cinema dat de bioscopen moesten sluiten. Dat was dus echt iets nieuws. De eerste fase was die van de shock, de tweede fase was dan de bedenking, dat iedereen moest sluiten en we gaan moeten trachten hier het beste van te maken. We zijn dan onmiddellijk beginnen te snoeien in alle kosten, personeelskosten, iedereen gaat op tijdelijke werkloosheid, we gaan ook proberen onze stock terug kwijt te geraken aan onze leveranciers, er stak dus toch wel heel wat geld in onze frigo’s, ruimtes enzovoort en dat hebben we moeten weg zien te krijgen vooraleer het verviel. Het voedsel staat immers maar te wachten op vervaldatum, we hadden geen zicht op een eventuele heropeningsdatum. We zijn dan ook beginnen te zoeken naar oplossingen, een deel hebben we ook weggeschonken aan liefdadigheidsinstellingen. Wat hebben we nog gedaan ? Gezocht naar zaken die elektriciteit gebruiken terwijl we niet operationeel zijn. Kortom zoveel als mogelijk kosten onder controle brengen. Na die eerste fases en na die eerste maand ook, nadat iedereen een beetje in paniek deels en een beetje in angst deels rondliep, zijn we beginnen te denken, hoe we een eventuele heropening kunnen voorbereiden en wat we in tussentijd nog konden doen om op andere manieren om zo het maar te zeggen binnen onze sector aan geld te geraken. Er zijn verschillende zaken die op tafel hebben gelegen zoals bijvoorbeeld drive ins, ook digitale platformen. "


Dat was iets wat je ook in het buitenland zag…

Jan - " Ja, inderdaad, nu is die markt eigenlijk helemaal opengetrokken. Vroeger was dat iets wat je in het buitenland zag en vroeger kon je de drive ins op één hand tellen en nu denk ik dat er ook in bepaalde gemeenten hier te vinden zijn, Helaas hadden wij geen investeringsbudget omdat wij drieënhalve maanden stil hebben gelegen, zo lang heeft dat spijtig genoeg geduurd. We zijn op 1 juli terug opengegaan. Er waren uiteindelijk geen inkomsten en dus ook geen budgetten, en we hebben ook een beetje nagedacht. Kijk zijn er mogelijkheden dat we daar geld kunnen uithalen? Uiteindelijk is er beslist we wachten af en we bijten door de zure appel heen en wachten wel op de regering. Uiteindelijk is het 1 juli geworden als datum waarop we opnieuw open mochten. En in het begin was je supergemotiveerd, je trachtte daar het beste van te maken en dat ging ook zeer goed, Tot de regel uitgevaardigd werd dat je een mondmasker overal in het gebouw diende te dragen en ook in de zalen, dat was voor ons duidelijk een extra domper. Wij waren er van uitgegaan, kijk in de horeca mag je gaan eten en drinken, je dient gewoon op anderhalve meter afstand te blijven van de volgende tafel, dus was de redenering waarom zouden we dan niet zonder mondmasker een film mogen bekijken ? Een mondmasker leek ons eerst geen verplichting, daarna werd het dat echter wel en toen hebben we nogmaals vastgesteld dat dat een serieuze weerslag had op ons zakencijfer. Hetzelfde met de content die ons werd aangeboden door de distributeurs, oorspronkelijk waren er heel veel films voorzien en die behoorlijk wat geld in het laatje zouden kunnen brengen, elke zomer heb je zo wel een aantal blockbusters, die zijn nu allemaal geannuleerd en de films die we nu brengen zijn zeker niet de grote blockbusters. "

Ik hoor ook dat er wat wrevel is over de manier waarop Netflix de markt bewerkt ?

Jan - " Neen, ik denk niet dat dat zo belangrijk is, het is een evolutie weet je. Het evolueert elke keer en ik denk dat wij naar een soort nieuwe symbiose moeten gaan, Netflix, streamingdiensten. Ik heb ook nooit streamingdienstenecht als concurrenten gezien van bioscopen. Ze hebben hetzelfde gezegd voor televisie toen VHS uitkwam of bij de DVD, altijd hebben ze gezegd, dat is het einde van de cinema. Nu dat is niet het einde van de cinema, cinema dat wil zeggen op een gezellige manier naar filmen kijken, dat is op een heel andere manier filmen bekijken dan deze thuis bekijken. Voor mij is dat nooit een echte concurrentie geweest, ook al bieden ze hetzelfde aan, ze bieden nooit echt hetzelfde aan als wij hier in ons kader. "Nu, de cinemasector is natuurlijk altijd in evolutie geweest, denk maar aan de aller-vroegste jaren, met de gebroeders Lumière en de Charlie Chaplin filmen, toen men nog met bobijnen van mobiele bioscoop naar mobiele bioscoop ging. Ik veronderstel toch dat dit een gigantische impact gehad heeft, dus is de vraag sinds wanneer zijn jullie terug geopend , hoe hebben jullie dat aangepakt . Wie deed wat, waar zaten de moeilijkheden, en daar gaat Linde ons op antwoorden.

Linde - " Op 1 juli mochten wij onder strikt protocol van de overheid openen, de voornaamste regels hierbij waren dat wij steeds een afstand van anderhalve meter tussen de bezoekers dienden te kunnen garanderen, dat dit ook gold tussen personeel en bezoekers, dat wij een looprichting dienden uit te stippelen, het volgen van een aantal andere regels en ook het respecteren van een maximum aantal bezoekers die toegelaten werden per zaal. Eerst lag dit op 200 personen, daarna werd dit 100 en vanaf volgende week maandag ligt dit terug op 200 personen per zaal. Zoals je ook al zal gemerkt hebben, wij hebben zalen van 360 personen, zalen van 120 personen, zalen van 100 personen, dus die 200 is eigenlijk niet zo echt van toepassing. De heropening werd georganiseerd op het hoofdkantoor en door de exploitatiemanagers en de managers van alle vestigingen. Ter plaatse dienden ook veiligheidsmateriaal te bestellen en door hen diende allerlei materiaal aangebracht te worden. IT heeft heel onze ticketverkoop onder handen moeten nemen, om ervoor te zorgen dat er per zaal maximaal 25% van de ticketverkoop kon gebeuren. Daarnaast diende er inderdaad nieuw materiaal en nieuwe proviand aangekocht te worden, hier in Maasmechelen is 95% van de oude voorraad weggeschonken geworden aan Sint-Vincentius. Af en toe hebben we ook een onderhoud uitgevoerd, alles opnieuw getest, alles opnieuw op orde gezet, toch ook wel belangrijk om te melden dat er nogal wat gebeurd is achter de schermen. "

" We hadden dan inderdaad toch wel wat moeilijkheden, in de eerste plaats rond het programma, want we zijn geopend met veel films die nog in maart speelden, en met een aantal nieuwe films, maar het probleem was vooral dat een aantal van deze laatste categorie films al op Netflix uitgebracht waren geworden. In principe hadden we dus niets in aanbieding dat met een knallende start de bioscoop terug kon doen openen. Behoorlijk wat films zijn ook uitgesteld geworden door de distributeurs zoals bijvoorbeeld A Quiet Place 2, Minions 2, Ghostbusters. Soms met een paar maanden uitgesteld, soms met een jaar uitgesteld, en het zijn natuurlijk dit soort nieuwe films waarvoor mensen naar de bioscoop komen, trouwens mensen kunnen ook naar hier komen alleen maar om bijvoorbeeld voeding uit te halen. Al onze artikelen aan de snoepbar zijn beschikbaar. We zijn dus inderdaad op zoek moeten gaan naar alternatieven. Daarom zijn we van start gegaan met onze Summer Nights waar we een aantal oudere films hebben vertoond zoals bijvoorbeeld Indiana Jones en ook onze Let’s Talk, dat was eigenlijk een reactie op de gekke situatie die alle kinderen de laatste maanden hebben moeten meemaken. Door de situatie rond afstandsonderwijs zijn we met het idee gekomen om extra films te tonen die als gespreksonderwerp zouden kunnen dienen in de scholen, ook tussen kinderen en ouders wordt zo voor gespreksstof gezorgd. Een andere uitdaging voor ons is om veilig groepen te kunnen ontvangen. We kunnen dat in gang zetten door een speciaal systeem voor groepen uit te dokteren zoals bijvoorbeeld een klas. Als dan zo een klas in een zaal binnenkomt mogen ze in principe zelf hun plaats kiezen maar de enige regel die we wel meegeven is om steeds de anderhalve meter te respecteren. Spijtig genoeg hebben we nog altijd moeten vaststellen dat sommige bezoekers zich niet aan die basisregel houden en de anderhalve meter afstand niet respecteren en recht achter een bubbel gaan zitten, hetgeen resulteert in een gevoel van onveiligheid. Dat was voor ons wel een jammere zaak maar al bij al valt het nog wel mee.

Ook één van de andere grote dompers was de verplichting om een mondmasker te dragen, daar heeft mijn collega het al over gehad. Financieel heeft mijn collega het ook al uitgelegd dat wij momenteel niet de budgetten hebben om de grote zaken aan te trekken, de kleinere zaken die we wel doen is bijvoorbeeld het organiseren van een soort wedstrijd waarbij we aan de bezoekers twee films aanbieden en de bezoekers zelf laten kiezen welke film hun voorkeur heeft. We werken ook via Facebook waar we dankzij toch een elf- à twaalfduizend volgers die dan zelf kunnen kiezen wat ze graag willen zien. "

" Qua nieuwigheden is het het veiligheidsaspect dat veranderd is, vroeger scheurde men het ticket los, nu hebben we dat even achterwege gelaten. Onze IT heeft ervoor gezorgd dat de bezoekers zelf hun ticket kunnen scannen. De bezoekers gaan nu ook rechtstreeks naar de zaal, daarnaast hebben we aan de snoep ook een aantal dingen veranderd. Vroeger werden nacho’s geserveerd in een open doosje, nu is dit een dicht doosje, en ook onze popcorn die vroeger in een verpakking zat wordt nu anders aangeboden, afgedekt door een andere verpakking. We hebben echter ook niet zo veel nieuwigheden omdat de focus nu ligt op het doorkomen van deze periode met lage bezoekersaantallen. "


Wat gaat er op het programma komen de volgende maanden ? En bestaat er een terugvalmogelijkheid indien men - God verhoede het - toch zou beslissen alle bioscopen opnieuw te sluiten ? Is er een terugvalmogelijkheid, is er een Plan B ? Ik denk dat daar Nona op zal antwoorden.

" Vanaf eind augustus krijgen we een aantal grotere blockbusters waarbij Tenet en The New Mutants in onze zalen zullen verschijnen. De afgelopen weken waren heel moeilijk voor ons, omdat grote releases uitbleven. In september hebben we ook grotere releases gepland staan. We hebben lang met een bang hartje moeten afwachten maar ze zijn dan toch gekomen. En ook de maanden nadien staan nog nieuwe films op het programma waardoor we een groter filmpubliek kunnen aantrekken terwijl we een langere periode kleine filmreleases hadden. Indien de overheid uiteraard een nieuwe sluiting zou opleggen zullen we opnieuw de deuren moeten sluiten, het personeel opnieuw op tijdelijke werkloosheid moeten plaatsen en zien wanneer we terug open kunnen. Momenteel is er nog geen sprake van een sluiting zodat we dus gedreven verder blijven werken. En waarbij we onze bezoekers een veilige bioscoopomgeving willen aanbieden. "

Wat houdt jullie in deze periode draaiende en wat motiveerde jullie in normale omstandigheden ? Wat maakt verdergaan mogelijk ? En hoe ervaren jullie de solidariteit in de culturele wereld ? Ik denk dat daar Linde op kan antwoorden.

" Onze rots in de branding zijn onze vaste klanten waar we bijna wekelijks en soms zelfs dagelijks een babbeltje mee kunnen slaan. Ik heb hier echt een aantal klanten in Maasmechelen die ik vier keer per week, vijf keer per week zie, ik veronderstel jullie, de collega’s in Lanaken en Genk ook. En die personen blijven ons steunen, of er nu mondmaskers worden toegelaten of niet, of het dragen ervan verplicht is of niet. Daarnaast werken we ook met een heel gemotiveerd team, met een passie voor cinema. Zo zijn er een aantal van onze personeelsleden die acteerlessen volgen, of die zelf films maken. Zonder die twee factoren denk ik niet dat het mogelijk zou zijn Euroscoop open te houden. Uiteraard is het zo dat er heel wat distributeurs beslissen nu uit te stellen qua release maar we trekken ons dan op aan wat de regisseur van Tenet doet, Christopher Nolan heeft met Warner Bros een heel grote discussie gehad daarover en het is eigenlijk enkel omdat Christopher Nolan voet bij stuk gehouden heeft dat men nu einde deze maand toch een grote blockbuster heeft die gaat uitkomen. Daarnaast hebben bekende Vlaamse acteurs zoals Matteo Simoni een filmpje gemaakt. Dat verwelkomt de mensen in de zalen en speelt op social media en internet. Ik moet echter wel zeggen dat het begrip solidariteit in de culturele sector toch wel wat speciaal is en niet altijd even duidelijk. Ik denk niet dat de modesector nu onmiddellijk reclame gaat maken om het mondmasker in de bioscopen weg te laten vallen. Modesector is misschien niet direct het beste voorbeeld van een heel creatieve sector, of misschien eigenlijk toch wel, maar goed, het werkt soms raar. "


Ik heb gezien toen ik hier het gebouw binnentrad dat de veiligheidsmaatregelen prima in orde waren en ik heb ook gemerkt dat er heel veel enthousiasme is en ik wens jullie werkelijk uit de grond van mijn hart en ook uit de grond van het hart van onze organisatie het allerbeste toe en ik hoop dat de bioscoopsector ook dit te boven zal komen en dat we ooit terug op een normale situatie zullen terug terechtkomen waarbij we iedereen die filmliefhebber is terug op een normale manier films kan beleven. Misschien dat we nog even kunnen herhalen waar jullie precies gevestigd zijn, hoeveel vestigingen er zijn, hoe het zit met parkeermogelijkheid, openingsuren, filmaanbod enz ?

" We hebben vestigingen gelegen in Limburg in Maasmechelen, Lanaken en Genk. In Maasmechelen en Lanaken beginnen de voorstellingen tussen 14u00 en 14u30. Daarnaast zijn er avondvoorstellingen die beginnen tussen 20u00 en 20u30. In Genk is dit hetzelfde en komt daar nog een ochtendvoorstelling bij die enkel nog maar tot eind augustus loopt en begint tussen 10u30 en 11u. Alle bioscopen hebben parkeermogelijkheden voor de deur en zijn ook zoals in Maasmechelen vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In Maasmechelen en Lanaken betaal je € 8,50 voor een film. Een student betaalt € 8,00 met korting op vertoon van een studentenkaart, een kind betaalt € 6,00. In Genk is het € 8,80 voor een film voor volwassenen. " - Gino Vandenborne - https://www.euroscoop.be/

40 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com