Zeven Limburgse cultuurbakens tijdens corona: boekhandel Grim

Onze redacteur Gino Vandenborne interviewde gedurende de zomer zeven instellingen en vroeg hoe ze omgingen met de huidige omstandigheden. Van heropstart tot een nieuwe aanpak ... Wat is er veranderd? Wat staat er op het programma? Dat je lees je hier! Het startschot wordt gegeven door boekhandel Grim in Hasselt.


G- Vandaag zijn we te gast bij Boekhandel Grim in het centrum van Hasselt. Tegenover mij zitten de twee uitbaters van de zaak en ik ga hen meteen in deze coronatijden de vraag stellen om even hun instelling of boekhandel voor te stellen. Van waar komen ze, wat hebben ze gepresteerd, hoe komen ze hier terecht, wat zijn de resultaten ? Hoe kwamen ze in Hasselt terecht ? Of in Limburg beter gezegd.

E - Dag, ik ben Ed Worms en samen met mijn partner Katelijne baatte ik al bijna tien jaar een boekhandel uit in het hartje van Leuven. Op een bepaald moment bood er zich een mogelijkheid aan om hier in Hasselt neer te strijken met een gelijkaardig project en sinds een aantal jaren hebben wij dus een onafhankelijke boekhandel hier in Hasselt

G- Hoe ziet eigenlijk het ideale traject voor een boekhandel en haar activiteit eruit ? Wat gebeurt er in normale omstandigheden ?

E- In normale omstandigheden zorgen wij ervoor dat de boeken in de winkel liggen. Er gebeurt een aanvoer via een netwerk en de boeken worden in de winkel aangeleverd, wij zorgen voor de boekhouding enz. Er verschijnen ieder jaar ongeveer 6000 Nederlandstalige boeken in Nederland en België, daar maken wij onze keuze uit van wat we in de winkel aanbieden (en de rest is gewoon hier bestelbaar.G- En wat heeft corona dan precies voor jullie betekend ? Toen jullie voor het eerst over corona hoorden, wat was jullie eerste reactie ? Was er een eerste reactie binnen de onafhankelijke boekhandel ? Was er bijvoorbeeld een vakorganisatie die jullie verder hielp?

E- Er bestaat een vakorganisatie die ons via mail op de hoogte houdt. Er zijn ook niet zoveel onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen meer die actief zijn, en dus was de eerste reactie “ ok, als de klanten niet meer tot bij ons kunnen komen, zullen we zelf moeten gaan leveren“. Dat was onze eerste reactie, dat was uiteraard ook een hele aanpassing. En we zijn dan inderdaad zelf aan huis gaan leveren, een hele verandering.

G- En hoe zit dat dan financieel ten opzichte van de vorige situatie ? Qua imago betekende dat toch ook een grote verandering ? En ik kan mij voorstellen dat het ook qua inkomsten veranderingen met zich mee bracht ? Of was de eindbalans misschien uiteindelijk toch dezelfde ?

E- Het is inderdaad zo dat er tijdens de eerste weken , toen we echt geconfronteerd werden met een beperking van de activiteiten , we uiteraard al een daling van de omzet hadden, die nog groter werd toen we naar de volledige lockdown gingen waarin alle winkels dienden te sluiten. Maar doordat we dan al snel overstapten naar een systeem waarin we aan huis gingen leveren, kwamen we al snel tot de conclusie dat we zelfs met een gedaalde omzet best konden blijven doorfunctioneren.G- En sinds wanneer zijn jullie dan terug geopend hier ? Sinds wanneer zitten we terug in de nieuwe situatie en wat is dan het verschil met de vorige situatie ? Welke maatregelen zijn er genomen om de klanten veilig te kunnen ontvangen ?

E- Wij zijn samen met de andere winkels terug opengegaan in de loop van mei en dan hebben we uiteraard de nodige voorzorgsmaatregelen genomen om onze klanten te beschermen : plexiglazen schermen, handgel, persoonlijke hygiëne enz. We hebben natuurlijk ook de maatregel moeten opleggen dat niet iedereen tegelijkertijd binnen mocht, dat sommige klanten buiten dienden te wachten. Dat zorgde af en toe wel eens voor rijen wachtende klanten. Wat we wel gemerkt hebben is dat er voor boeken een soort omgekeerde beweging ontstond weg van de grote aankopen via websites en terug naar de kleinere winkels. De reacties van nieuwe klanten waren eerder dat ze voor de crisis gewend waren op bol.com te kopen, en dat ze dat in deze periode van 'koop lokaal' niet meer wensten te doen - als steun aan lokale winkels.

G- Dan zaten jullie hier dus eigenlijk in de omgekeerde situatie van wat de media ons vaak voorhielden ? Namelijk dat de winkels langs de grote invalswegen, in de stadscentra te lijden hadden onder de online verkoop bij grote spelers die de bestellingen afleidden tot bij hen ?

E- Ja, ja inderdaad. Ik zal niet ontkennen dat bijvoorbeeld Bol.com ook een serieuze omzetstijging zal gehad hebben maar wij dus op onze manier ook. Wij zijn natuurlijk al redelijk ‘niche’. Dat betekent dat men voor heel specifieke zaken echt wel bij ons diende te zijn. Maar ik heb echt wel vaak op sociale media gemerkt dat mensen naar ons verwezen indien men voor een heel typische aankoop stond. Dat heeft er ons wel van bewust gemaakt hoe belangrijk sociale media toch wel zijn, voor het online aankopen van zaken.G- En hoe moet ik dat dan zien voor de evenementen die hier plaatsgevonden zouden hebben onder normale omstandigheden ? Want we zagen hier vroeger toch auteurs passeren voor bijvoorbeeld signeersessies, deelname aan literaire evenementen ?

E- We gaan deze evenementen in de toekomst zeker blijven aanhouden, we deden tot nu ook altijd mee met dergelijke evenementen, zo organiseerden we maandelijks een evenement samen met het cultureel centrum hier. We weten dat dit vermoedelijk terug op gang gaat komen, maar wanneer exact , daar hebben we nog geen informatie over.

G- En wat denken jullie over het schrappen van een toch wel belangrijk evenement zoals de Boekenbeurs ? Want dat is toch wel een belangrijke gebeurtenis voor het lanceren of herlanceren van evenementen, voor het onder de aandacht brengen van auteurs waarvan jullie dan eventueel in de winkel de boeken kunnen verkopen ?

E- Op zich verwachtten wij niet dat de Boekenbeurs zo een grote invloed had op onze activiteiten, wij hebben natuurlijk liever dat de personen de boeken bij ons komen kopen dan op de Boekenbeurs. Wij weten momenteel nog niet zo goed hoe het verder moet met dit soort evenementen in het najaar, maar wij weten wel dat men bij ons altijd terecht zal kunnen voor het aankopen van de laatste lading nieuw uitgekomen boeken.G- En wat zijn dan de echte nieuwigheden waaraan we ons mogen verwachten ? Gaan jullie bijvoorbeeld de sprong proberen te maken naar het digitale boek ? Of jullie anders proberen te profileren ?

E- De sprong naar het digitale boek is qua marges, investering enz niet interessant. Waar we echter wel duidelijk verder in willen investeren, is in de webshop. Het voorbije kwartaal heeft ons getoond dat het echt de moeite loont om hierin te blijven investeren, voornamelijk ook op vlak van tijd. Als er ergens vraag naar is, komt men bij ons terecht maar niet iedereen weet ook dat een bepaald iets te verkrijgen is bij ons.

G- En wat staat er dan de volgende maanden nog op het programma, in de veronderstelling dat alles blijft zoals het nu is tenminste ? Of in het andere geval dat het qua situatie voor de winkels toch zou verslechteren ? Hebben jullie dan een terugvalsbasis ? Wat staat er concreet in het najaar op het programma ?

E- Normaal gezien draait de boekensector gewoon door, er komen boeken uit die verkocht worden, de winkels zijn toegankelijk. Indien we echter opnieuw zouden moeten sluiten, dan zullen we zeker terug overstappen op ons systeem van verkoop aan huis.G- En wat vragen jullie concreet aan de overheden, overheden in het algemeen dan, hier is dat in eerste instantie de stad Hasselt. Anderzijds ook de Vlaamse overheid, of een organisatie zoals Boek Be, of bijvoorbeeld de diverse Academies. Zijn dat speciale vragen of wensen die jullie zouden willen vervuld zien ? En hebben de onafhankelijke boekhandels al geheel wensen of gaat iedere onafhankelijke boekhandel afzonderlijk vragen naar overheden formuleren ?

E- Als onafhankelijke boekhandel hebben we eigenlijk nog niet meteen te klagen over de coronasituatie. We merken allemaal dat we van een omzetstijging kunnen genieten, omdat mensen nu over meer tijd beschikken om te lezen en daarnaast ook over meer budget. Het is zeker zo dat andere culturele sectoren zwaarder in de problemen zitten momenteel.

G- En hebben jullie kunnen ervaren dat er veel solidariteit is in de culturele sector ?

Ja zeker, er zijn veel collega’s die hetzelfde kunnen getuigen, er is echt sprake van solidariteit onderling in de culturele sector. Dat stemt zeker hoopvol naar de toekomst toe.G- En dan om af te sluiten, kunnen jullie nog eens jullie openingsuren opgeven, waar jullie gevestigd zijn, in welke stad en waar exact en of jullie bereikbaar zijn via bijvoorbeeld een website ? Hoe vinden we jullie hier ?

E- Wij zijn gevestigd in de Maastrichterstraat in Hasselt, wij zijn geopend iedere dag, van dinsdag tot en met zaterdag van half elf tot zes en wij zijn bereikbaar via mail en via onze website www.boekhandelgrim.be.

G- Prima , dan wensen we jullie te bedanken voor dit verhelderende gesprek, wensen we jullie nog veel succes, zeker omdat er sowieso al niet veel onafhankelijke boekhandels zijn en de weinigen die we hebben, zeker in Hasselt, echt gekoesterd moeten worden !

- Gino Vandenborne - Ed Worms -

50 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com