Technieken: Airbrush art

De eerste airbrush werd uitgevonden in 1879 door Abner Peeler, een juwelier en uitvinder uit Iowa in de VS. Peeler patenteerde het toestel voor het creëren van waterverfschilderijen en andere vormen van kunst.

We maken kennis met Danny Croughs, airbrush artist. Hij licht zijn techniek verder toe voor Limburg Cultuurt.


“Zelf ben ik altijd al geïnspireerd geweest door de kermis. Het is een wereld die me al van kleins af aan intrigeert. De felle kleuren en uitgewerkte illustraties en taferelen. Dat zijn natuurlijk bijna allemaal werken die met airbrush, of een gelijkaardige techniek, tot stand zijn gekomen.


Wat in 2007 als een serieuze hobby startte, werd in 2009 al snel een beroep. Eerst heb ik de basistechnieken aangeleerd tijdens een opleiding aan de Syntra. Door de jaren heen ben ik me gaan bijscholen via workshops en masterclasses van enkele wereldbefaamde airbrushers. De techniek is vooral in Amerika bekend.”


Veelzijdig


“Sinds enkele jaren kan je nu bij mij terecht voor allerlei airbrush aanvragen: custom painting, portretten, dieren, muurschilderingen, raamschilderingen, pinstriping, lettering, specialpaint, flakes, candy's … De airbrush is heel veelzijdig. Het is een kleine verfspuit, die op basis van lucht werkt, die verschillende inkt en verfsoorten kan verwerken. En net omdat de techniek zo veelzijdig is, kan je er zeer strak mee werken of zachtere effecten creëren. Je kan het ook bijna op elk type ondergrond toepassen, van canvas tot metaal. Zo zijn auto’s en trucks geen uitzondering. Zelfs bodypainting is mogelijk.”En in België?


“Op papier bestaat ‘airbrusher’ niet in België, dus ben ik officieel ingeschreven als schilder. Al moet ik wel toegeven at het niet altijd even eenvoudig is. Ook heeft de recente crisis geen goed gedaan. Als je actief bent in de kunsten is het niet gemakkelijk om te overleven. De hoge kosten van het zelfstandigenstatuut kunnen een domper zijn op je zaak. Het is nu tijd om knopen door te hakken – ik ga nu terug over in bijberoep - en te kijken wat de toekomst brengt.”

Heb je interesse in airbrush? Je kan Danny contacteren via airbrush@danny-croughs.be - S.P. - Danny Croughs -

17 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com