PROSPECTS: Vincent Vernyns

Een van de geselecteerden voor de online expo PROSPECTS is kunstenaar Vincent Vernyns. Limburg Cultuurt ging met hem op gesprek.

Wat is de bedoeling/mening achter jouw kunst? Hoe druk je deze uit? Ik tracht iets te creëren wat mensen onmiddellijk aanspreekt en wat hen aanspoort om het verder te ontdekken. Alles wat in het sculptuur verwerkt wordt tracht ik in de mate van het mogelijke uit recyclage te halen. Oude en niet werkende elektrische voorwerpen, spullen die ergens op zolder liggen en anders naar het containerpark gaan, … Dit als een soort aanklacht tegen de overconsumptie en wegwerpmentaliteit in onze maatschappij. Kan je meer vertellen over je vorming als kunstenaar? Hoe heb je je ontwikkeld tot kunstenaar? Ik heb geen artistieke opleiding gevolgd. Ik beschouw mijzelf als een autodidact. Wat mij zeker helpt is de fijne motoriek en het oog voor detail dat ik ontwikkeld heb vanuit mijn beroep als tandarts.Wat inspireerde je artistieke expressie? Ik zocht al geruime tijd naar een medium om mij artistiek te uiten. Papier maché intrigeerde mij en vooral ook om hier mee te experimenteren. Hoe sterk is het? Kan ik het met andere materialen of objecten combineren? Dit in combinatie met mijn passie voor animatiefilms van onder andere Tim Burton leidde tot het creëren van mijn “mannetjes”.

Hoe ziet je creatieve proces eruit?

Het begint met een vaag idee in mijn hoofd. Ik ga op zoek naar objecten die hiervoor gebruikt kunnen worden. Ruwe schetsen op papier geven mij dan weer een overzicht of de afzonderlijke voorwerpen in verhouding zijn met elkaar en in het geheel passen. Die schetsen vormen achteraf een houvast tijdens het creëren maar gaandeweg komen er nieuwe ideeën naar boven waardoor er telkens aanpassingen gebeuren en het eindresultaat voor een groot deel afwijkt van de originele schetsen.


Aan welke aspecten besteed je bijzondere aandacht? Ik vind het belangrijk dat het werk voor zichzelf spreekt. Dat er geen uitleg bij moet gegeven worden om bij de toeschouwer een “aha” teweeg te brengen. Dat het lijkt alsof het mannetje uit het leven in een alternatieve wereld geplukt is. Aan wat ben je momenteel aan het werken? Aan welke serie ben je momenteel aan het werken? Momenteel ben ik bezig aan een auto. Ik probeer in elke nieuwe sculptuur andere materialen te verwerken en om het werkende functies te geven. In het begin was dit verlichting, daarna werkende micromotors (propellers) en nu met de auto een terugtrekmechanisme zoals bij speelgoedautootjes.


Werk je op muziek? Inspireert muziek je in je werk?

Ik werk vaak op muziek. Het brengt rust in mijn gedachten bij het ontwerpen en werkt mediterend bij het “papier macheren”.


1.Buena Sera – Louis Prima 2.Savior – Rise Against 3.Johnny Cash - Hurt 4.Hooked in a felling – Blue Swede 5.String quintet in C – Luigi Boccherini 6.Volbeat - Leviathan 7.Chase the devil – Max Romeo 8.Unshaken – D’Angelo 9.Dansen in de discotheek – Paul Severs 10. Life is good – Flogging Molly - Joyce Paesen - Met dank aan Vincent Vernyns -

51 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com