PROSPECTS: Steve Reggers

Digitaal illustrator Steve Reggers, beter bekend als Steebz Khuan, besloot uit de muren van zijn computerscherm te breken en zijn creativiteit op een tastbare manier te uiten. Muziek is zijn leidraad in een wereld waar niks moet en alles kan.


“De muziek die in de achtergrond speelt, daar begint en eindigt alles mee. Aan de startlijn heb ik meestal nog geen idee over wat ik ga doen. Ik kies dan een muziekje dat lekker aanvoelt bij de vibe van de dag, en stem daar mijn techniek en materiaal op af. Ik heb geen voorkeur voor techniek, medium of formaat – de ene dag schilder ik ruw op grote vellen papier of op doek, de andere dag pruts ik liever eindeloos met inktpennetjes in een boek. Als de muziek al goed zit, dan komt de rest meestal wel vanzelf.”In Steebz’ vrij werk is dan ook niks gepland, hij probeert bedoelingen en meningen zoveel mogelijk te vermijden. “Ik ben in de eerste plaats bekommerd om de spontaniteit en de improvisatie – om mijn verstand even on hold te zetten en een moment van energie te vangen.” Of hij een ruwe kwast neemt om te schilderen, iemand een tattoo prikt of een elektrische gitaar bouwt met afvalmateriaal, maakt op zich niet zo heel veel uit. “Als ik maar in het moment zit. Het resultaat is vaak ook voor mezelf een verrassing.”


Zonder regels of wetten


Na twintig jaar aan het computerscherm wil Steebz losbreken uit zijn vast patroon als digitaal illustrator. “Ik voelde ineens terug de drang om fysiek werk te maken. Werk dat niet louter uit bits en bytes bestaat. Iets tastbaars. Kneedbaars. Werk dat buiten zichzelf niets nodig heeft en geen specifieke boodschap wil uitdrukken. Niks hoeft, niks moet.” Inspiratie vindt hij in het werk van naïeve schilders, outsider artists en jazz- en noisemuzikanten. Zij maken werk dat in een opwelling ontstaat en niet gehinderd wordt door te veel wetmatigheden van buitenaf.Of de kunstenaar ook een rol buiten de samenleving kan hebben? “Ach, dat mag iedere kunstenaar toch zelf beslissen – waar hij wil staan, wat hij wil doen, wat hij wil vertellen? Zelf maal ik er niet zoveel om, als ik maar lekker bezig kan zijn.”


Een medaille met drie kanten


Al van kindsbeen af was Steebz aan het tekenen. “Ik was altijd stipt met mijn huiswerk, maar tekenen vond ik veel belangrijker.” Na het middelbaar onderwijs koos Steve hij voor een opleiding tot illustrator en grafisch ontwerper, sindsdien heeft hij altijd als freelance illustrator en ontwerper gewerkt. “Een interessante job vol uitdagingen. Als illustrator probeer je altijd de essentie van iets anders te vatten – een artikel, een product, een boodschap – en linea recta naar een goed grafisch eindresultaat te werken. Je wordt daar op den duur heel pragmatisch in. De laatste jaren voel ik terug de drang om vrij werk te maken, om zoveel mogelijk te experimenteren en om ongedwongen lol te hebben, los van het resultaat. Dat staat haaks op het werk dat ik als illustrator doe. Noem het maar de keerzijde van dezelfde medaille.”“Als ik niet met een freelance tekenopdracht bezig ben, dan werk ik tegenwoordig het liefst abstract met inkt en verf op papier, op medium en grote formaten. Ik houd sinds kort ook een ascetisch schrift bij – een dagboek van mijn onderbewustzijn als het ware. Daarnaast ben ik ook muzikant. Dat is nóg een andere keerzijde van dezelfde creatieve medaille.”


Spotify- lijst: https://open.spotify.com/playlist/79PiJeXsYOpSSckyUADkpr Top 10

Tashi Dorji & Tyler Damon, 'Both Will Escape' https://dorjidamon.bandcamp.com/album/both-will-escape

New Monuments, 'New Earth' https://newmonumentsband.bandcamp.com/album/new-earth

The Double, 'Dawn Of The Double' https://the-double.bandcamp.com/album/dawn-of-the-double

Derek Gripper, 'Bach Sonata & Partita I' https://newcape.bandcamp.com/album/bach-sonata-and-partita-i-2017-session

Kali Malone, 'The Sacrificial Code' https://kalimalone.bandcamp.com/album/the-sacrificial-code

Catherine Christer Hennix, 'The Deontic Miracle' https://blankformseditions.bandcamp.com/album/the-deontic-miracle-selections-from-100-models-of-hegikan-roku

Frankie Traandruppel, 'Life Inside A Rocket' https://ronnyrex.bandcamp.com/album/life-inside-a-rocket

The Horrors (die uit de US, niet die uit de UK), 'The Horrors' https://thehorrors.bandcamp.com/album/s-t

The Caretaker, 'Everywhere At The End Of Time' https://thecaretaker.bandcamp.com/album/everywhere-at-the-end-of-time

Mike Dred & Peter Green, 'Virtual Farmer' https://mikedred.bandcamp.com/album/virtual-farmer - Camille Meeus - Met dank aan Steve Reggers -

143 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com