PROSPECTS: Netka Croonenborghs

Een van de geselecteerde kunstenaars voor de online tentoonstelling 'Prospects' is Netka Croonenborghs. "Mijn kunst is even divers als het leven zelf: zwart/wit en alle kleuren daartussen."Wat is de bedoeling/mening achter jouw kunst? Hoe druk je deze uit?

Ik werk heel intuïtief, tijdens het schilderen heb ik geen bedoeling of mening. Heel dikwijls verbaast het resultaat me zelf. Als er al een bedoeling is, is het laten (weg)vloeien van mijn eigen innerlijke emotie en energie via handen en ogen naar het doek toe. Het is alsof ik iets kwijt moet.

De betekenis van een werk vanuit de kunstenaarsvisie wordt overschat. In het beste geval is het een leuk weetje. Mensen zien niet wat ik zie, mensen zien wie of wat zij zijn in een werk.

Natuurlijk is het een superbonus als mijn werk mensen raakt of inspireert!Kan je meer vertellen over je vorming als kunstenaar? Hoe heb je je ontwikkeld tot kunstenaar?

Zoals het cliché wil: sinds ik een pen kon vasthouden zat ik altijd al te tekenen. Ik heb in de jaren ’90 mijn studies afgerond als grafisch vormgever aan het PHIKO in Hasselt (nu PXL-MAD Faculty). Maar zelfs na mijn studies en werk als grafisch vormgever zag ik mezelf niet als kunstenaar. In 2019 opende ik mijn eigen schildersatelier, in een klaslokaal van een voormalige school in Beringen. Ik leerde met het schilderen alweer een andere creatieve kant van mezelf kennen. Mijn handen zijn voor het eerst in jaren weer vrij om ongestoord te creëren. En nu pas durf ik me (héél stilletjes) kunstenaar te noemen.


Wat inspireerde je artistieke expressie?

De wereld, de mensen, alles is interessant! Inspiratie vind je overal. In mijn hoofd borrelen altijd ideeën. Soms moet ik ze een halt toeroepen. Een mens moet tenslotte ook slapen😊.Hoe ziet je creatieve proces eruit?

Compositie, kleur, gevoel, combinaties = ik pas alles gevoelsmatig toe. Ik start niet aan een schilderij met een GROOT PLAN, hooguit met een klein ideetje. In het dagelijks leven ben ik een denker, maar als ik schilder vloeit alles in een hoog tempo het doek op. Met grote snelle gebaren werk ik aan mijn schilderijen. Om mijn energie kwijt te kunnen, hebben mijn canvassen daarom steeds een groot formaat. Ik werk zowel abstract als figuratief en de laatste tijd vooral met acrylverf. Maar dat kan zo weer veranderen!


Aan welke aspecten besteed je bijzondere aandacht?

Lijnen zijn belangrijk voor mij, de grafisch vormgever in me is dikwijls aan het woord.Aan wat ben je momenteel aan het werken?

Ik werk tot nu toe weinig in serie. Ik heb ook (nog) geen basis onderwerpen. Mijn kunst is momenteel even divers als het leven zelf: zwart/wit en alle kleuren daartussen.

Op dit moment werk ik tegelijkertijd aan grafisch werk (zwart/wit) op papier als aan schilderijen met een papaver in de hoofdrol. Die papaver is opgedoken in mijn werk nadat ik toevallig las over wapenstilstand en het einde van de 1ste wereldoorlog. De papaver is blijkbaar hét symbool is voor de 1ste Wereldoorlog - een mooie tere bloem.


Welke rol heeft de kunstenaar in de samenleving?

Oei, dat klinkt zwaar. In ieder geval niet alleen het leveren van ‘mooie werken’. Ik zie tegenwoordig vaker brute expressie dan de gulden snede in de kunst 😊. Maar de kunstsupermarkt heeft tegenwoordig voor elk wat wils – dat is al een plus.

Geef me nog wat jaren, vraag en antwoord moeten nog langzaam rijpen.Werk je op muziek? Inspireert muziek je in je werk?

De geur van verse koffie en muziek uit de jaren ’70 -‘80 –’90 begeleiden stil het schilderen. Oh, wat een vreugde zou het zijn mocht een schilderij er eens uitzien zoals een bepaald liedje klinkt! Wat benijd ik de muzikanten en liedjesschrijvers onder ons….. Playlist: https://open.spotify.com/playlist/1Pl6c2j7fTU81vzR4lQbY4

- L.C. - Met dank aan Netka Croonenborghs

19 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com