PROSPECTS: Magda Huygens

Een van de geselecteerde kunstenaars voor 'PROSPECTS' is Magda Huygens. Limburg Cultuurt ging met haar op gesprek.

Wat is de betekenis achter jouw kunst?

Via mijn kunst kan ik mezelf uiten, onbewust toon ik mezelf in mijn werk. Elk lijntje die ik trek wordt gestuurd door mijn innerlijke en bekom ik heel eigen beelden.

Ik maak graag esthetische beelden, schoonheid is belangrijk voor mij. Met de schoonheid van mijn werk tracht ik de toeschouwer te bekoren zodat men mijn concept ook gaan vinden in mijn werk.

Inhoudelijk zijn het vergankelijke van de mens en zijn wereld, het vluchtige en het fragiele van ons bestaan de gegevens waarmee ik werk. Ik kom vaak tot broze en kwetsbare beelden die in bijna elk gebruikte materie transparant en etherisch worden.Hoe heb je je ontwikkeld tot kunstenaar?

Als kind tekende ik al graag en op school werd het al vlug duidelijk dat ik creatief was aangelegd. Ik ben dan ook die richting uitgegaan, reeds in de middelbare school heb ik kunstonderwijs genoten en vervolgens heb ik toegepaste en vrije grafische kunsten gestudeerd. Momenteel volg ik schilderen bij Virginie Bailly in de academie van Geel.

Iedere opleiding die ik heb gevolgd heeft mij gevormd tot de kunstenaar die ik nu ben. Ik ben technisch goed gevormd (grafiek, tekenkunst, fotografie, schilderkunst) en met deze tools creëer ik mijn beelden. Al deze verschillende technieken gebruik ik onderling en kom ik tot mixed media.Wat inspireerde jouw artistieke expressie?

Als kunstenaar kijk ik rond en zie ik een samenleving , waar ik ook deel van uit maak, waar de menselijke activiteiten het milieu aantasten en waar de mensen zelf het ook moeilijk hebben.

Het milieu en het innerlijke van de mens zijn nauw verbonden met elkaar. Ik zie hoe moeilijk ons leefmilieu het heeft, wij mensen zijn bezig alles te vernielen en daar voelen we ons slecht bij. De littekens in het landschap geeft mij voedsel om een landschap te veranderen in een tafereel met een boodschap. De kijker moet de littekens in de realiteit opmerken en zien hoe ons leefwereld bloed.

Het voelt goed om met een mooi beeld toch een donker gegeven vorm te geven.

Hoe ziet jouw creatieve proces er uit?

Mijn werk is meestal een opeenvolging/serie van werken die op elkaar inspelen en die onderlinge connecties hebben. Het ene werk vloeit voort uit het andere en zo ontdek ik soms totaal andere invalshoeken waar ik dan op inspeel. Tijdens het proces zoek ik het toeval op. Die toevalligheden geven mijn werk een eigen karakter en een eigen verhaal.

Ik begin meestal met zelfgemaakte foto’s van, bijvoorbeeld, personen of landschappen gefotografeerd tijdens mijn wandelingen. Interessante bouwwerken, menselijke aanwezigheid die ik ontdek in de natuur. Of zelf gecreëerde landschappen uit zand, keien, takjes, ... die ik dan fotografeer.

Ik zoek graag de grens op tussen het realistische en het abstracte beeld. Het is vaak een interactie tussen die twee uitersten.Aan wat ben je momenteel aan het werken?

Aan de reeks “Scars in nature.”

Onze leefwereld, de natuur, de wilde dieren,…. staan steeds meer onder druk door ons mensen. De onverschilligheid van de mensheid voor deze problematiek maakt dat ik hierover wil werken.

Ik werk hier met zelfgemaakte foto’s van landschappen en natuurelementen (bomen, rotsen,….) foto’s van landschappen die ik zelf creëer (met zand, stenen, namaakboompjes,….). Foto’s die ik maak tijdens wandelingen van interessante bouwwerken in de natuur, de menselijke aanwezigheid die ik ontdek in de natuur. Vaak zijn de foto’s een werk op zich en toon ik ze vaak naast de reeks waaraan ik werk.

De reeksen zijn tekeningen vaak in boekvorm of schilderijen, het zijn herkenbare beelden waar een ingreep is gedaan op het landschap, het zijn vaak kleine ingrepen ( zoals een abstracte vorm in het landschap, een boom in een kubus,….) die ik doe in het werk/landschap. Net zoals in de realiteit is de vervuiling niet altijd duidelijk zichtbaar. De opwarming van de aarde, het plastic in de oceanen,….. Als we onze ogen hiervoor niet willen openen zullen we de ontaarding van onze planeet niet opmerken en te laat ingrijpen.


Welke rol heeft de kunstenaar in de samenleving?

Kunst kan wakker schudden. Een spiegel voorhouden, confronteren.

Een deel van de kunstenaars heeft met zijn werk een esthetisch doel of wil vermaak bieden. Andere kunstenaars zetten hun werk in om de barricades op te gaan en mensen aansporen hun houding of manier van handelen re veranderen. (Mirjan van Gogh)

Ik wil een wisselwerking bekomen tussen deze twee uitersten. Playlist: https://open.spotify.com/playlist/3ou7df5NV2IpF1LfaHTfnd - Joyce Paesen - Met dank aan Magda Huygens -

116 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com