PROSPECTS: Lore Vandeboel

Eén van de geselecteerde kunstenaars voor online expositie ‘Prospects’ is Lore Vandeboel. Onze redacteur ging met haar op interview en reisde doorheen haar artistieke landschappen.

Wat is de bedoeling/mening achter jouw kunst? Hoe druk je deze uit?

Dichtbij en op verre reizen laat ik mij inspireren door fauna en fora.. Thuis heb ik een verzameling oude, afgedankte natuurboeken die in mijn collages een tweede leven krijgen.

In deze collages breng ik mijn liefde voor de natuur en oude boeken samen. Ik knip en plak, puzzel en speel met vormen, kleuren, papiersoorten en texturen … tot er nieuwe landschappen ontstaan. Het zijn imaginaire landschappen die op het grensgebied liggen tussen abstractie en realiteit. Knipsels zoals - bergen, water, planten en dieren – worden in een andere context geplaatst waardoor de oorspronkelijke betekenis verdwijnt. De organische vormen gaan zweven, de witruimtes krijgen betekenis, de papieren achtergrond draagt het geheel. Elk element speelt een onmisbare rol in het tweedimensionale beeld. Door natuurkleuren, aardekleuren en pasteltinten te combineren, wordt er een nieuwe atmosfeer geschept.

Ik werk intuïtief, mijn werk evolueert eerder vanuit het materiaal en de techniek, dan vanuit het idee. De toeschouwer interpreteert. Hij herkent en vervreemdt, legt zelf relaties, maakt er zijn eigen landschap van. Eentje waarin hij kan wegdromen, zichzelf verliezen of weer tegenkomen.

Ik heb moeite om mezelf als kunstenaar te zien, het is dan ook zo'n groot woord naar mijn gevoel. Tijdens mijn studies illustratie en grafsch ontwerp worstelde ik vaak met mezelf omdat ik geen eigen, herkenbare stijl had in mijn werk. Mijn Masterjaar was een hele zoektocht waarbij het mij dan toch gelukt is om tot een zekere, eigen tekenstijl te komen. Ik dacht, nu heb ik het gevonden! Toen ik een lerarenopleiding volgde, gaven we ook workshops aan elkaar. Voor mij was dit toen, een workshop 'collage'. Ook in de lessen Beeldatelier werkte ik met collage met de kinderen. Dit heeft mij meer en meer geïnspireerd om er zelf mee aan de slag te gaan. Het tekenen stond toen al op een laag pitje en ik voelde dat ik nood had aan iets anders. Al jaren verzamelde ik papier, posters, oude natuur- en dierenboeken, atlassen, tijdschriften, … Nu weet ik waarom.

Maar alles kan veranderen, vroeger werkte ik bijna enkel met zwarte lijnen en donkere vlakken, nu is mijn werk fris en luchtig.

Hoe ziet je creatieve proces eruit?

Ik heb vooral veel tijd en ruimte nodig, ik kan niet zomaar tussendoor voor enkele uurtjes werken aan een kunstwerk. Ook heb ik veel knipsels nodig, ik wil niet beperkt zijn en nog kunnen veranderen van idee tijdens het proces. Een collage moet voor mij ook even kunnen blijven 'rusten' zodat ik enkele uren/dagen later nog eens kan terugkijken of ik het dan nog wel goed vind. Meestal neem ik een foto met mijn smartphone en kijk ik tussendoor nog eens naar de compositie. Het gebeurd dan wel eens dat ik plots naar mijn atelier ren om dan iets te veranderen. Ik werk heel intuïtief, eerder vanuit materiaal en techniek, dan vanuit een bepaald idee.


Aan welke aspecten besteed je bijzondere aandacht?

Ik speel met vormen en kleuren en maak hiermee een compositie naar gelang mijn gevoel.

Doorheen de jaren heb ik gemerkt dat ik telkens op zoek ga naar een bepaald kader, een soort afbakening. Misschien heeft dit te maken met mijn achtergrond als grafsch ontwerper (?). Als je kijkt naar mijn collages zie je een denkbeeldig kader waar de knipsels net niet buiten vallen. Ook heel belangrijk vind ik de witruimte, de leegte, mijn werk moet kunnen ademen. Via de compositie van de knipsels geef ik de witruimte betekenis. De negatief vormen die daardoor ontstaan zijn een belangrijk onderdeel van mijn werk.

De 'landschappen' die ik maak liggen op het grensgebied van abstractie en realiteit. Ik vind het belangrijk dat mijn collages voor interpretatie vatbaar zijn, dat de toeschouwer zelf verbanden en relaties kan leggen, en er zijn eigen 'landschap' van kan maken.

Aan wat ben je momenteel aan het werken?

Onlangs heb ik een groot kunstwerk gemaakt voor de kunstroute van Zwart Goud in Connecterra. Ik maakte een grote collage op plexiglas, een 'man-made landscape', zwevend tussen 2 bomen. We kregen 3 thema's om rond te werken: natuur, ecologie en het mijnverleden. Thema's die mij nauw aan het hart liggen. Het landschap in Connecterra is grotendeels ontstaan door menselijke activiteit, het mijnverleden en de grindontginning hebben een grote invloed gehad. Zo zijn de 'bergen' (de terrils) en de plassen' ontstaan. Nu de menselijke exploitatie in en om Connecterra al enkele decennia is stilgevallen heeft de natuur terug de overhand genomen en toont ons in stilte haar enorme creativiteit

bij het boetseren van nieuwe landschappen. Zulke landschappen inspireren mij, zowel dichtbij huis als op verre reizen.

Verder werk ik als zelfstandig grafsch ontwerper bij Depot Des Arts te Eisden en geef ik lessen Beeldatelier aan de allerkleinsten op de Kunstacademie van Maasmechelen. Het is een fjne afwisseling en ik ben steeds creatief bezig, maar vaak is het moeilijk om de tijd en ruimte te vinden die ik nodig heb voor mijn kunstwerken.Welke rol heeft de kunstenaar in de samenleving?

De rol van de kunstenaar is, denk ik, om belangrijke thema's die spelen in de wereld naar voren te brengen, op een geheel eigen manier, rechtstreeks of onrechtstreeks. Kunstenaars leven nu, ze creëren nu en verhouden zich dus ook tot de wereld waarin ze leven.

Zelf hoop ik dat ik mensen kan laten stilstaan bij de landschappen en de natuur rondom ons, en de vaak immense verhalen die er achter schuilgaan. Ik hoop beelden te creëren waarin mensen zichzelf een beetje kunnen verliezen en wegdromen.

Werk je op muziek? Inspireert muziek je in je werk?

Ik hou er wel van om een bepaalde sfeer te creëren met muziek, zo vergeet ik even alles rondom mij en kan ik mijn hoofd leegmaken. Het zijn vooral zweverige nummers, vaak met een iets wat melancholisch kantje. Hierbij mijn poging om een top 10 te maken. https://open.spotify.com/playlist/4vYkrcksiqVKwogb79mAkM -L.C. - Met dank aan Lore Vandeboel -

57 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com