Overdaad schaadt niet: de comeback van Modemuseum Hasselt

Het modemuseum focust in haar heropende tentoonstelling ‘Smuk’ op het decoratieve aspect van mode. Kleding is er immers niet alleen om ons te beschermen tegen de elementen. Je maakt kennis met verschillende technieken en hoe deze toegepast werden of worden doorheen de tijd. Van borduursels tot pailletten: je kan het allemaal met open mond gaan aanschouwen, plus je wordt er wat wijzer van. Zowel het hoe als het waarom van opsmuk worden immers uit de kleurrijke doeken gedaan.

Na het versoepelen van de lockdown was ik er als de kwieke scharrelkippen bij om een ticketje modemuseum te scoren. Ik was uiteraard superblij om me, na zo’n lange sombere periode, weer te kunnen onderdompelen in een wereld van wondermooie dingen. Aangezien ik me de voorbije maanden nogal enthousiast op het schermshoppen heb gestort, was het fijn om me nog eens van dichtbij te vergapen aan draagbaar vakmanschap.

De coronaregels zorgen er natuurlijk voor dat de museumervaring wat anders is, maar zonder de pret te drukken. De gemoedelijke doch gastvrije sfeer die dit kleinere musuem typeert, is gelukkig hetzelfde gebleven. Eens voorbij de nodige veiligheidsbarrières, word je verwelkomd door een soort fleurig gordijn/theaterdoek. Hier begint een nieuw universum, middenin de stad.


De belichting binnen die microkosmos is roze en sprookjesachtig, maar tegelijk een beetje futuristisch. Deze opmerking geldt in feite voor de gehele tentoonstelling. Ecclectisch is het toverwoord, waarbij de anachronismen niet worden geschuwd. Hierdoor kun je de expo zowel historisch relevant als hyperactueel noemen. Je kan wegdromen bij stokoud artisanaat, hoogtepunten uit het recentere verleden èn vooruitblikken naar de toekomst. Er worden enkele technologische hoogstandjes getoond, maar ook wordt er een subtiele knipoog gegeven naar het nieuwbakken normaal: mond- of gewoon gezichtsbedekking en hoe we daar creatief in kunnen zijn.


De tentoonstelling heet niet voor niets ‘Smuk’. De drukte word niet geschuwd, niet zozeer wat betreft het aantal bezoekers, maar wel qua aankleding. Ik vind het zelf bijzonder aangenaam om niet te weten waar eerst te kijken. Voor de meer minimalistisch ingestelde persoon is het echter een beetje Fear and Loathing in Las Vegas. Of Hasselt in dit geval. De ruimtes zijn immers klein en bescheiden en onderverdeeld in verschillende thema’s, waar je echt in wordt ondergedompeld. Soms is het een tikje kitsch, maar dat mag hier wel. De slinger slaat trouwens nooit helemaal door naar wansmaak of dronken verkleedfeestjes met een disco-thema.Wie naar deze tentoonstelling komt, verwacht best geen wereldschokkende inzichten. Mode is en blijft fun. Dat hebben ze hier goed begrepen. Wat je wel kan verwachten zijn verwondering en misschien zelfs een (opnieuw) ontluikende passie voor couture in al haar hoedanigheden.

Deze tentoonstelling laat echter ook zien dat fashion effectief een ambacht is. Zelfs de totaal ongeïnteresseerde alpha males onder mijn vrienden, waren geïntrigeerd door de fotootjes die u bij dit artikel vindt. All kan dat ook liggen aan de speciale aandacht die er aan mannenmodewordt gegeven. Dat er voor hen meer is dan een t-shirt en een jeans is inmiddels voor de meeste mensen wel duidelijk, maar er wordt ook getoond dat extravagantie niet voorbehouden is voor dames.

Een aanrader, deze tentoonstelling. Rep u en uw uitverkoren sociale bubbel richting modemuseum, u zal er geen spijt van hebben.

- Kim Fillée -

28 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com