Op uitstap met de kids: verdwalen tussen steenkool en staal

Op een gure winterdag in december 2019 bracht Britt Jonckers met haar gezin een bezoek aan Euroscoop in Genk. Deze filmzaal is gelegen op de C-mine site, een ontwikkelingsproject van de voormalige steelkoolmijn van Winterslag.

Na de film keken we onze ogen uit op de site. De oude mijngebouwen en schachtbokken zijn imposant en spreken tot de verbeelding van kinderen en volwassenen. Op de grond van de site zijn lichtgevende led-strips aangebracht. De kinderen volgden het spoor van het licht en ontdekten een labyrint in de schaduw van één van de schachtbokken.

Het labyrint is een stalen constructie met meerdere in- en uitgangen. In het labyrint ontdek je verschillende ruimtes en af en toe vang je, via openingen in de wanden, een glimp op van de omgeving rondom de constructie. Deze doorkijkgaten bestaan uit geometrische figuren zoals hele of halve bollen en cilinders. Op het hoogste punt zijn de wanden vijf meter hoog maar op het laagste punt kan je als volwassenen stiekem over de wand kijken om de uitgang te zoeken. Vermits het labyrint niet overdekt is, kan ook de naastgelegen schachtbok helpen bij het oriënteren. Maar dit trucje laat je de kinderen best zelf ontdekken.Het labyrint is gebouwd naar aanleiding van het tienjarig bestaan van C-mine. De stalen mastodont van bijna 190 ton en een oppervlakte van ongeveer 1.600 m² is een ontwerp van de jonge kunstenaars-architecten Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh. Ze zijn ook de bedenkers van het doorkijkkerkje, Reading between the lines, in Borgloon. Net zoals dat project leent ook het labyrint zich als unieke locatie voor het maken van foto’s met een “industrial look”.Dus trek je wandelschoenen aan en ga op dwaaltocht in deze magnifieke installatie. Nog een tip: wil je het labyrint van een andere kant bekijken, neem dan deel aan de C-mine expeditie. Tijdens deze ontdekkingstocht kan je één van de schachtbokken beklimmen en het labyrint van bovenaf bekijken.Het Labyrint vind je op het C-Mine Plein te Genk en is doorlopend geopend. Meer informatie kan je vinden op de website www.c-mine.be. - Britt Jonckers -

54 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com