Op interview met ... Netka Croonenborghs

"Mijn kunst is even divers als het leven zelf: zwart/wit en alle

kleuren daartussen."


Kan je in het kort je biografie schetsen?

“Ik werd geboren met Pools/Russische roots en groeide op in de schaduw van een Beringse mijnterril. Doordat ik opgevoed door een Poolse babcia (grootmoeder) werd, temidden van alle mogelijke talen en culturen, leerde ik nog voor het ontstaan van internet dat de wereld eigenlijk een dorp is.”

Waar komt je inspiratie van?

“Waarvan niet, alles is interessant! Inspiratie vind je overal. In mijn hoofd borrelen altijd ideeën. Soms moet ik ze een halt toeroepen. Een mens moet tenslotte nog kunnen slapen😊”

Hoe ben je begonnen? Sinds wanneer ben je als kunstenaar actief?

“Zoals het cliché wil: sinds ik een pen kon vasthouden zat ik altijd al te tekenen. Maar zelfs na mijn studies en werk als grafische vormgever zag ik mezelf niet als kunstenaar. In 2019 opende ik mijn eigen schildersatelier, een klaslokaal in een voormalige school in Beringen. Ik leerde met het schilderen alweer een andere creatieve kant van mezelf kennen. Mijn handen zijn voor het eerst in jaren weer vrij om ongestoord te creëren. En nu pas durf ik me (héél stilletjes) kunstenaar te noemen.”Welke onderwerpen kaart je aan in je werk en waarom? Wat is de betekenis van je werk?

“Ik heb (nog) geen basis onderwerpen. Mijn kunst is even divers als het leven zelf: zwart/wit en alle kleuren daartussen.

De betekenis van een werk vanuit de kunstenaarsvisie wordt overschat. In het beste geval is het alleen een leuk weetje. Mensen zien niet wat ik zie, mensen zien wie of wat zij zijn in een werk.

Maar als ik even mag dromen en héél ambitieus mag zijn: ik probeer mensen in hun gedachten naar plaatsen te brengen waar ze nog nooit geweest zijn?”

Kan je wat meer uitleg geven over je techniek?

“Compositie, kleur, gevoel, combinaties = ik pas alles gevoelsmatig toe. Ik start niet aan een schilderij met een GROOT PLAN, hooguit met een klein ideetje. In het dagelijks leven ben ik een denker, maar als ik schilder vloeit alles in een hoog tempo het doek op. Met grote snelle gebaren werk ik aan mijn schilderijen. Om mijn energie kwijt te kunnen, hebben mijn canvassen daarom steeds een groot formaat. Ik werk zowel abstract als figuratief en de laatste tijd vooral met acrylverf. Maar dat kan zo weer veranderen!

Lijnen zijn belangrijk voor mij, de grafisch vormgever in me is dikwijls aan het woord.

De geur van verse koffie en muziek uit de jaren ’70 -‘80 begeleiden stil het schilderen.”


Hoe heb je de recente crisis ervaren als kunstenaar? Heeft dit een impact gehad op je werk?

“We werden weer met ons neus op de feiten geduwd: we zijn maar nietig in het geheel. Maar dat was geen nieuws maar eerder een herinnering voor mij. Niks nieuws onder de zon, en de boer ploegde voort….”

Kunstroute 2020 Beringen

“Ik doe dit jaar mee aan de Kunstroute 2020 Beringen. De kunstroute zelf gaat door op 19 en 20 september 2020 van 10 tot 18 uur.

Nog 125 kunstenaars doen mee op 37 verschillende locaties. Iedere kunstenaar stelt er 1 werk tentoon in de galerij van het Casino te Beringen-Mijn, van 13 september t.e.m. 4 oktober, telkens van 14 tot 17 uur, met uitzondering van de vrijdagen en zaterdagen. Op zaterdag 19 september is de tentoonstelling uiteraard wel open.” Meer informatie kan je terugvinden op: www.ateliernetka.com en op instagram: @netkacroonenborghs Haar werken zijn vrijblijvend te bezichtigen: Site Lutgart – Stadswal/Hoogstraat Beringen – Blok F/lokaal F04.

Kunstroute 2020 Beringen: van 13 september tot en met 4 oktober, telkens van 14 tot 17 uur, met uitzondering van de vrijdagen en zaterdagen. Op zaterdag 19 september is de tentoonstelling uiteraard wel open. - L.C. - Netka Croonenborghs -

153 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com