Op interview met ... Michel Servaes

Enige tijd geleden ging Limburg Cultuurt op interview met architect Michel Servaes. "Kunst en architectuur hangen voor mij onlosmakelijk samen, zonder dat hierin een duidelijke lijn te trekken is. Architectuur is de kunst en wetenschap van het ontwerpen van de gebouwde omgeving. Het bieden van een persoonlijk antwoord op de vraag van een opdrachtgever. Het maken van iets dat er nog niet is."

Sinds wanneer ben je als architect actief? "Na een studie van 5 jaar aan de Provinciale Hogeschool Limburg te Diepenbeek, ondertussen Universiteit Hasselt, studeerde ik in 2009 af als architect. Hierna volgde er een verplichte stageperiode van 2 jaar om de uiteindelijke titel van ‘architect’ te kunnen dragen. Al vlug werd in deze periode duidelijk dat er een groot verschil bestaat tussen wat je leert tijdens je architectuurstudie en de echte architectuurwereld.


Na mijn stageperiode ben ik binnen hetzelfde architectenkantoor actief gebleven. Als architect werk je meestal op zelfstandige basis. Ik heb dit steeds als een voordeel gezien omdat je naast het kantoorwerk ook de mogelijkheid hebt om eigen projecten uit te bouwen en/of freelance opdrachten uit te voeren voor andere kantoren. Hetgeen ik voor mezelf belangrijk vond om mijn architecturale visie zo breed mogelijk te houden. Het is voor mezelf ook steeds een doel geweest om een eigen architectenbureau uit te bouwen en niet blijvend voor een kantoor te werken.


Na enkele jaren ervaring opgedaan te hebben kwam dan uiteindelijk het eerste eigen project er aan waarna al vlug een tweede, derde,… project volgde. Dit is stelselmatig blijven groeien waarna ik in 2019, exact 10 jaar na afstuderen, voor mezelf een ‘mijlpaal’ bereikt had. Ik heb de stap dan ook gezet om mij volledig toe te spitsen op mijn eigen dossiers."


Waarom heb je voor architectuur gekozen?


"Eenvoudig: omdat ik me met geen ander beroep kon vereenzelvigen. Van kinds af aan ben ik steeds creatief actief geweest. Omdat ik als kind veel tekende schreef mijn moeder me in bij de kunstacademie in Tongeren. Daarnaast was ik gefascineerd in het bouwen van huizen en volledige dorpen in Lego. Voor mezelf geloof ik graag dat dit in zekere zin de basis was voor mijn latere studiekeuze."

Wat zijn de uitdagingen in dit domein?  "Architectuur is veelzijdig, elk project en iedere bouwheer is uniek. De uitdaging bestaat er voor mezelf in creatief te zijn op vele vlakken zoals er zijn: bouwprogramma, type project, budgetteringen, regelgeving, management, planning, (ecologische) technieken, communicatie met verschillende partijen, etc. Als architect ben je ook nooit volleerd. Ik vind het belangrijk up-to-date te blijven van nieuwe regelgevingen en normeringen, technieken, etc. Dit doe ik voornamelijk door bijscholingen, cursussen, seminaries."


Hoe zie je de relatie tussen kunst en architectuur? "Kunst en architectuur hangen voor mij onlosmakelijk samen, zonder dat hierin een duidelijke lijn te trekken is. Architectuur is de kunst en wetenschap van het ontwerpen van de gebouwde omgeving. Het bieden van een persoonlijk antwoord op de vraag van een opdrachtgever, het maken van iets dat er nog niet is. Omdat elk project uniek is, is er geen pasklaar antwoord dat geboden kan worden. De wisselwerking tussen een concept/visie (kunstzinnige) en de wijze van uitvoering (wetenschap) leiden tot een goed project." Waarom zijn kunst en cultuur belangrijk voor jou? "Zowel kunst als cultuur zijn onderdelen van architectuur. Iedere cultuur heeft zijn eigen kunstvormen. Omdat ik dit belangrijk vind, plan ik jaarlijks met enkele vrienden uit de architectuurstudie uitstappen naar steden en landen om kennis te maken met hun cultuur en hun kunst. Hierdoor koppelen we niet enkel het nuttige aan het aangename, maar merken we ook vaak dat dit een bron van inspiratie kan zijn voor nieuwe projecten. Hierdoor verruimen we zowel onze kennis als onze cultuur."


Hoe heb je de recente crisis ervaren? "Met een dubbel gevoel. Enerzijds is er het gevoel van onzekerheid, zeker wanneer er een (eerste) lockdown werd aangekondigd. Bouwwerven kwamen stil te liggen, afspraken met opdrachtgevers werden geannuleerd/uitgesteld. Ga ik deze crisis als startend architectenkantoor overleven? Anderzijds dien je je in dergelijke situaties innovatief op te stellen en manieren te vinden om de continuïteit van je onderneming te verzekeren. Dit heb ik kunnen verwezenlijken door middel van digitale media. Op deze wijze kon iedereen ‘in zijn kot blijven’, en kwamen lopende dossiers niet helemaal stil te liggen."

Heeft dit een impact gehad op je werk? "In zekere zin wel. De vanzelfsprekendheid waarbij (potentiële) opdrachtgevers voorheen de weg naar mijn kantoor vonden voor een kennismakend gesprek, het overlopen van een ontwerp, etc. verloopt nu wat moeizamer. Ook werfbezoeken zijn lastiger gezien social distancing hier moeilijker te handhaven is. Maar in deze moeilijke tijden probeer ik ook hier creatief mee om te springen. Kortelings start ik met het ontwerp van mijn eigen woning. Voor mezelf één van mijn grootste professionele uitdagingen tot nog toe. Misschien omdat ik zelf een veeleisende bouwheer ben? Op het vlak van samenwerkingsverbanden staat ook wat op til. Hierover kan ik momenteel nog niet veel kwijt maar volgt later zeker meer!" Meer info op https://www.michelservaes.be/ - S.P. - Michel Servaes -

403 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com