Op interview met ... Kim Windmolders

Onze redactrice Eleonora interviewde fotograaf en kunstenaar Kim Windmolders. Afgelopen maand was Kim ook gastcurator voor onze meest recente virtagram expo.

“I like it when one is not certain what one sees. When we do not know why the photographer has taken a picture and when we do not know why we are looking at it, all of a sudden we discover something that we start seeing. I like this confusion.”

— Saul Leiter Hoe & wanneer ben je precies begonnen met je work?


"Ik fotografeer zowat mijn halve leven lang, maar na een aantal life-events en een halve midlifecrisis heb ik anderhalf jaar geleden besloten fotografie als een soort van expressiemiddel te gaan gebruiken. Ik heb moeite om mezelf als fotograaf of kunstenaar te zien, maar op de één of andere manier heeft het hele proces dat met fotograferen gepaard gaat een zingevend en troostend effect op me. En als mijn werk voor anderen ook iets zou kunnen betekenen, is dat mooi meegenomen."


Waar haal je je inspiratie vandaan? "Buiten een ellendig lange lijst van andere fotografen/kunstenaars spreken artiesten zoals Anna Zemànkovà of Paul Duhem me erg aan omwille van hun ongekunsteldheid.  Nu - eigenlijk maakt het niet uit - mijn inspiratie kan van overal komen: van een muziekstuk, de natuur of een post op instagram.  Het idee van fotoseries heb ik van de vorig jaar overleden fotograaf Michael Wolf. Zo maak ik foto's van wat ik interessant vind en als daarin een herkenbaar patroon verschijnt kan daar uiteindelijk een serie uit voortvloeien.


Ik heb jammer genoeg veel meer ideeën dan tijd dus probeer ik mezelf toch te beperken tot een paar lopende reeksen.  Als er dan eentje af is, begin ik aan een andere. "

Kan je misschien een korte biografie over jezelf schetsen? Zodat we jou beter leren kennen. "Ik ben in 1973 geboren in Herk-de-Stad en woon samen met mijn vrouw en onze drie Leonbergers in Hasselt. Naast mijn gewone job heb ik vanaf mijn zestiende altijd als muzikant in bands gespeeld en af en toe maakte ik ook albumhoezen, posters en bandfoto's.  In de tijd die vrijkwam na het uiteenvallen van onze laatste band is fotografie een steeds grotere plaats gaan innemen en is de muziek wat op de achtergrond geraakt.  Sinds een tiental jaar trek ik ook de natuur in om insecten op naam te brengen en de enige mogelijkheid die daarvoor bestaat - zonder die beestjes te doden - is ze te fotograferen. In bepaalde gevallen is het dan nodig de haren op het dijbeen van de vlieg te tellen of een vlekje op de vleugel te zien om tot op de soortnaam te komen.  Omdat sommige van die diertjes maar een paar millimeter groot zijn, heb je daar specifiek materiaal en wat technisch inzicht voor nodig.  Diezelfde materialen en technieken gebruik ik ook voor mijn series.  Ik heb geen kunstopleiding gedaan, maar heb onlangs wel fotografieles gevolgd om extra kennis op te doen en sinds vorig jaar ben ik fotograaf in bijberoep. Je kan dus bij mij ook terecht voor een portretje."Hoe lang doe je dit al? "Met fotoseries ben ik pas een klein jaar bezig. Niet zò lang dus..."

Waarom macrofotografie? "Omdat macrofotografie een nieuwe wereld van kleine bijzonderheden voor me opende, is dat stilaan mijn werk ingekropen.  Aanvankelijk fotografeerde ik bloemen vanop een 'normale' afstand, maar al gauw vond ik dat dat niet werkte. Ik ging steeds korter en korter tot ik er bijna op zat.  Veel van wat je ziet op mijn foto's is dus maar enkele centimeters groot.  Fotografie is anders dan bijvoorbeeld schilderen waarbij je vanaf een blanco doek begint.  Ik ga op pad om mijn onderwerpen te zoeken en verzamel foto's tot ik de tijd rijp vind om die verzameling te tonen.  Er is een serie waarbij ik mijn oude foto's opnieuw fotografeer in een andere macro-setting.  Voor een andere serie ga ik niet op jacht, maar experimenteer ik met verschillende lichtbronnen en transparante voorwerpen.  Alhoewel dit allemaal een technisch kantje heeft, vind ik techniek niet erg belangrijk.  Mijn buikgevoel primeert met alles wat ik doe...  " Meer weten? https://kimwindmolders.format.com/about - Eleonora De Palma - Kim Windmolders -

352 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com