Op interview met ... Kim Gromoll

Kim Nina Gromoll werd in 1994 geboren in Keulen (Duitsland). In 2013 verhuisde ze van Duitsland naar Nederland. Sindsdien woont ze in Maastricht waar ze in 2019 afgestudeerd is aan de kunstacademie.


Waar komt je inspiratie van? "De natuur als oorsprong en enige waarheid, als schepper van onze fysieke wereld, is tot nu toe mijn grootste inspiratie. De oneindige variaties door de natuurwetten vind ik ongelooflijk fascinerend. Niet alleen daarom trekt mij de natuur zo aan, maar ook simpelweg, omdat het onze oorsprong en enige echt thuis is in deze wereld. Als wij onszelf en de planeet weer gezond willen maken dan is onze enige optie om terug te vinden en zo veel mogelijk volgens de natuurwet te gaan leven. Sinds kort doe ik ook onderzoek binnen de verschillende omgangen met natuur in verschillende culturen. Verder ben ik ook aan het onderzoeken hoe onze voorouders met de natuur hebben geleefd. Hierbij speelt natuurlijke voeding een belangrijke rol. Het spirituele aspect is tevens in bijna alle culturen en hun geschiedenis te vinden."


Hoe ben je begonnen als kunstenaar? "Hoe mij inspiratie voor de natuur is ontstaan, weet ik niet precies. Ik denk dat veel van onze interesses en creativiteit niet per se ontstaan door hoe wij zijn opgegroeid, maar dat deze veel dieper in onze ziel verankerd zijn. Ik denk dat het universum ons op een bepaalde manier stuurt in ons creatief denken en het maakproces. Persoonlijk vind ik de natuur ook geen hobby of iets waarvoor een interesse eerst moet ontstaan. Het is iets wat ons aantrekt, omdat wij er een deel van zijn. Sommigen worden er sneller door aangetrokken en anderen moeten eerst weer leren wat de connectie met de natuur betekent. Door mijn kunstpraktijk wil ik mensen helpen om dit bewustzijn te laten ontwaken."

Welke onderwerpen kaart je aan in je werk en waarom? "Door het creëren en de ontwikkeling van onze westerse cultuur zijn wij de natuur gaan verplaatsen waardoor ook ons perspectief op deze gewijzigd is. Binnen mijn werk laat ik de natuur en haar onderdelen via een nieuw perspectief spreken waardoor wij onze connectie terug kunnen winnen en weer leren deze meer aandacht te schenken en te waarderen. Het perspectief laat nieuwe manieren van kijken en ervaren zien, waarvan bezoekers ook bijvoorbeeld tijdens hun volgende wandeling in de natuur gebruik van kunnen maken." Wat is de betekenis van je werk? "Mijn werk handelt over de schoonheid, kwetsbaarheid, verbaasdheid, nieuwe ontmoetingen met de natuur, een nieuw perspectief. De natuur opnieuw ervaren en opnieuw leren kennen. Met de intentie weer een connectie op te bouwen tussen mens en natuur."


Kan je wat meer uitleg geven over je techniek?


"Mijn artistieke praktijk bestaat uit het verzamelen van natuurlijke objecten en dingen welke vervolgens tot nieuw werk leiden. Hierbij wil ik de dingen zelf laten communiceren, ze een podium bieden en een nieuw perspectief voor de toeschouwer creëren. Direct en indirect maak ik gebruik van de vergankelijkheid welke een belangrijk onderdeel van het natuurlijk proces/ ritme is. Bij elk werk kijk ik eerst wat de dingen nodig hebben en hoe ze het beste communiceren. Daarop pas ik mij en de techniek die ik gebruik vervolgens aan. Ik kijk naar wat de dingen nog meer kunnen zijn en doen dan dat wat wij gewend zijn. Mijn werken bestaan vaak uit een interactieve en zintuiglijke ervaring."


Hoe heb je de recente crisis ervaren als kunstenaar? Heeft dit een impact gehad op je werk? "De corona tijd ervaarde ik persoonlijk als heel prettig. Ik woon midden in de stad en door corona ontstond er op straat een heel rustige sfeer en werd het mogelijk de natuur toe te kijken, hoe de dieren rustig alles konden ontdekken zonder dat de drukke mens hen stoorde of wegjaagde. Voor de corona tijd werkte ik altijd al vanuit thuis. Voor mij is er dus weinig gewijzigd. Wel zijn er helaas heel wat exposities afgezegd, maar ik probeer van alles de positieve kant te zien. Zo ben ik met de extra tijd die vrijkwam, mij gaan verdiepen in bepaalde onderwerpen welke ik in toekomst wil proberen in mijn artistieke praktijk te integreren. De onderwerpen die ik bedoel spelen zich af binnen spiritualiteit, kwantum filosofie & het universum en representeren voor mij eigenlijk slechts weer een ander onderdeel van de natuur en realiteit waarvan wij eigenlijk maar een fractie waar kunnen nemen." - L.C. - Kim Gromoll -

38 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com