Op interview met ... Jos Bollen

Tijdens zijn zoektocht naar de balans tussen kracht en tederheid, tussen realiteit en schoonheid laat beeldend kunstenaar Jos Bollen vooral zijn individueelste emoties hem gidsen.

Lummenaar Jos Bollen creëert uit steen, staal en brons. Ietwat robuuste massa’s worden afgewisseld met sierlijke silhouetten, maar altijd speelt het menselijk lichaam, voor hem een bron van kracht en warmte, de hoofdrol. Zonder zich te verliezen in details of de realiteit te willen evenaren, spreken zijn beelden een emotionele taal, dragen ze een boodschap uit. “Het is of je de wereld kunt verslaan met een uitdrukking en een pose. De opbouw van het menselijk lichaam die ik verwerk in mijn eigen beeldhouwstijl, geeft een volledige voldoening.”Bollen laat niet alleen het emotionele spreken, ook bij de praktische kant houdt hij de touwtjes in handen. “Ik bouw mijn sculpturen van brons volledig en met de hand op. Er worden dus geen mallen gebruikt, het zijn allemaal unicums. Ik giet de beelden ook zelf in brons zodat het volledige proces van a tot z in mijn eigen atelier gebeurt.”

Sculpturen als inspiratie voor schilderijen

Al van in het begin van zijn carrière schildert Bollen. Hij focuste zich een tijd enkel op beeldhouwen maar sinds een zestal jaren heeft hij de draad met het schilderen weer opgepikt. "Mijn schilderijen hebben een basis van acryl met als onderlaag gesso. Gesso is een krijtmengsel dat gebruikt wordt als een soort primer, een grondlaag om de verf beter te doen hechten. Door de gesso op een speciale wijze aan te brengen, ontstaan er verschillende dieptes in de lagen verf. Mijn sculpturen vormen vaak een inspiratiebron voor mijn schilderijen.”

Die relatie is duidelijk. Zijn schilderijen zijn meestal figuratief, maar zonder alle ‘regels’ te volgen. Vooral in zijn verhoudingen is dit opvallend: ellenlange benen, armen zonder handen, gladde hoofden. Die laatste hebben wel altijd hun eigen karakter waardoor zijn stijl herkenbaar is. Ook met aquarel experimenteerde hij al eens, het daagt hem uit tot een aparte stijl. “Maar ik moet wel zeggen dat het maken van 3D-sculpturen mij het meeste boeit. Je maakt van een schets een sculptuur waarbij je dimensie geeft aan de creatie die je in je opbouw maakt.”Andere tijden zorgen voor vernieuwde werken

Corona maakt het er voor de cultuur- en kunstsector niet gemakkelijker op. Toch zorgen veranderende tijden voor een boost aan creativiteit en een frisse blik. “In het begin was het wat wennen maar naarmate de dagen verstreken, kregen een deel van mijn sculpturen echt invloed op corona, waardoor er zelfs heel andere sculpturen ontstonden. Je denkt na over wat de impact is van zo’n epidemie. Aanrakingen en tederheid vielen weg dus ook in mij sculpturen begon ik afstand te scheppen.”

Tijdens zijn wandelingen zorgden ook natuurlijke elementen zoals dode takken voor inspiratie. Bollen begon zijn sculpturen uit hout en was op te bouwen om ze daarna in brons te gieten.

“Nu kan je de structuren van het hout in de sculpturen zien liggen wat weer een ander, speciaal effect geeft.”De kunstenaar ontdekken

Jos Bollen zit niet stil, je kan zijn werk ook buiten Limburg ontdekken. Momenteel staat zijn sculptuur Recycling Man in de plantentuin van Meise. Het werk werd geselecteerd door FedOs vzw als onderdeel van de kunstroute Natura Inspiratus, die nog tot eind september loopt. Daarnaast is hij ook geselecteerd om mee te doen aan de tweejaarlijkse Hagelandse kunstroute.

En als alles zo blijft, loopt er de laatste week van september en de eerste week van oktober een tentoonstelling samen met glaskunstenaar Ivo Henkens in 't Stookkot in Stevoort.

Volgend jaar is Bollen 35 jaar als beeldend kunstenaar aan het werk. Dat wil hij vieren met een open atelier om een inkijk te geven in zijn manier van werken.

Meer info over kunstenaar Jos Bollen vind je op zijn website: http://www.josbollen.be/.


- Camille Meeus -

280 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com