Op interview met ... Jeroen Broux

Bijgewerkt: 1 sep 2020

"Door het wegstappen van het computerscherm viel de controle weg. Nu ik het scherm ruil voor het doek, verplicht ik mezelf anders te denken, anders te redeneren. Maar veel vrijer en bewuster.  Het zoeken naar controle over de vorm, de kleuren en de technieken maken dit voor mij een erg persoonlijke reeks."Kan je in het kort je biografie schetsen? Hoe is het allemaal begonnen?

"Creativiteit, maken en ontwerpen vormen de rode draad in mijn leven.  In 2003 studeerde ik af als Meester in de Grafische en Reclame Vormgeving in Hasselt. Na 8 jaar ervaring te hebben opgedaan in reclamebureau’s, startte ik in 2011 als zelfstandig grafisch ontwerper mijn een eigen studio, Imagica. De studio werkt veelal voor opdrachtgevers in de culturele en toeristische sector. Mijn stijl kan je omschrijven worden als sterk, strak, duidelijk en gebalanceerd. 

Enkele jaren geleden begon het terug te kriebelen om, naast mijn werk op computer, terug met mijn handen te gaan werken. Ik ben toen terug gestart met tekenlessen (model) aan de academie in Tongeren. Het zat meteen terug in mijn vingers. Toen die lessenreeks achter de rug was, heb ik me een setje acrylverf en een paar doeken gekocht. "


Sinds wanneer ben je als kunstenaar actief?

"Deze eerste reeks schilderijen (2019) is een weerspiegeling van mijn zoektocht naar controle, ‘CTRL’. Door het wegstappen van het computerscherm viel de controle weg. De snelheid en flexibiliteit van het werken op computer werd in de loop der jaren een evidentie voor mij. Nu ik het scherm ruil voor het doek, verplicht ik mezelf anders te denken, anders te redeneren. Maar veel vrijer en bewuster.  Het zoeken naar controle over de vorm, de kleuren en de technieken maken dit voor mij een erg persoonlijke reeks."Welke onderwerpen kaart je aan in je werk en waarom?

"De stijl van de schilderijen zijn een verlengde van de grafische taal waarmee Jeroen als vormgever werkt. Duidelijke lijnen en grenzen. Subtiele vormen die in balans zijn en met elkaar communiceren. Een minimalistisch kleurenpalet dat niet overheerst. Spontane verfstreken contrasteren met harde, gecontroleerde lijnen. Ook de zwaartekracht speelt zijn rol. De voorgestelde volumes in de werken zijn stevig geaard, netjes uitgebalanceerd en stabiel, binnen de ruimte van het doek. Op die manier vertalen ze perfect de ‘CTRL’ die ik zocht … en vond."


Kan je wat meer uitleg geven over je techniek?

"Voor het bepalen van mijn composities start ik vaak vanuit willekeurig geknipte vellen papier, die ik daarna schik tot een juiste compositie. Op die manier verwerk ik toevallige en interessante vormen tot een voor mij uniek doch harmonisch geheel. Ik tracht steeds kleine en grote, hoekige en ronde vormen te combineren, om zo voldoende spanning in het doek te krijgen.

Ik werk zolang aan een compositie tot in ik eureka gevoel krijg. Als mijn buikgevoel zegt dat het goed zit, ben ik pas tevreden.

Omdat ik graag de volledige aandacht laat gaan naar de vorm, is kleur voor mij minder belangrijk. Daarom kies ik heel vaak voor zwart, grijs, beige, wit. Ik beperk ook bewust het kleurenpalet per doek, omdat dat krachtiger overkomt."
Hoe heb je de recente crisis ervaren als kunstenaar? Heeft dit een impact gehad op je werk? 

"Omdat ik naast het schilderen ook nog actief ben als grafisch vormgever, ben ik nooit echt zonder werk gevallen.

Ik heb het een periode heel rustig, maar dat is sinds de zomermaanden weer terug zoals voor de crisis. Die crisis heeft niet echt een effect gehad op mijn werk.

Ik ben steeds op zoek naar nieuwe vormen en ideeën, die ontwikkelen zich spontaan. Vanuit het ene werk ontstaat vaak een idee voor een nieuw werk."

Expo tip?

"Mijn zomerexpo loopt momenteel nog bij Cubegarden in De Barrier in Houthalen. 

Ook in het najaar staan er nog expo’s op het programma, daarvoor volg je best mijn pagina op www.instagram.com/jeroenbroux_art ." - S.P. - Jeroen Br

94 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com