Op interview met ... Iris Mondelaers

Iris Mondelaers staat al meer dan 25 jaar in het vak. Ze is bekend in binnen- en buitenland, maar om haar werken te bewonderen moet je helemaal niet ver gaan. Haar huisgalerij is gelegen in het prachtige Lummen.


Wie is Iris Mondelaers?


Ik heb klassieke humaniora gedaan, Latijn-Grieks. Maar al gauw besefte ik dat ik een persoon ben die liever met de handen werkt. Zo ging ik op zoek naar vakken waar dat handwerk bij te pas kwam. Ik was vooral geïnteresseerd in schoenen en juwelen. Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op juwelen en ben ik gestart aan het St Lucas in Antwerpen. dan spreken we van de jaren ‘90! Dat is al eventjes geleden. Van daar is alles begonnen. Ik ben tevreden over het pad dat ik gevolgd heb, traag maar goed.


Je werkt al meer dan 25 jaar in de sector. Is er veel veranderd in die tijd?


Er is ontzettend veel veranderd. Vroeger moest je je klanten bijna zelf zoeken. Maar nu de sociale media er is (instagram, facebook, …) Kan je veel vlugger je werk en jezelf tonen aan het publiek zonder al te veel grote inspanningen. Ik probeer regelmatig te posten, maar ook niet alle dagen. Want anders wordt het een fulltime job ;-) Er kruipt wel wat tijd in. In de loop der jaren heb ik heel veel in het buitenland geëxposeerd. Nu sinds 7 jaar heb ik mijn eigen galerie in Lummen en kan ik mijn werk daar tonen aan het grote publiek.


Hoe reflecteert je persoonlijkheid in je werken?


Ik heb eigenlijk altijd een eigen stijl gehad. Met de jaren is mijn stijl wel wat geëvolueerd. In het begin van mijn carrière maakte ik voornamelijk kleine stukken en naarmate ik zekerder werd en ook voelde werden de werken groter en ook moeilijker. Hoe langer je een ambacht uitoefent hoe meer je leert en hoe meer je ontdekt. Ik werk in kleine reeksen en zoek speciale stenen. Ik ben daar eigenlijk dag en nacht mee bezig.Met welke materialen werk je het liefst?


Ik werk het liefst met geel goud, het is het meest pure. Het is een heel edel metaal, het blijft mooi en behoudt zijn waarde. Ik vind het het mooiste op het menselijk lichaam. Er zijn heel wat mode tendensen geweest (roos goud of witgoud). Toch ben ik vooral geelgoud blijven gebruiken, mijn stijl past er gewoon het beste bij.


Zijn er ontwerp(st)ers waar je naar opkijkt?


Ik volg zeker wat er in de ontwerpers wereld gebeurt. Als ik één absolute topper mag zeggen waar ik fan van ben dan is dit Giovanni Corvaja. Giovanni is een italiaanse juwelenontwerper. Een paar jaar geleden heb ik dankzij de provincie Limburg de kans gekregen om een cursus bij hem te gaan volgen.Hoe ga je om met de huidige situatie (corona)?


Voor de eerste keer in 25 jaar heb ik eens tijd voor mezelf. (lacht..) Ik vond het niet zo heel erg om even rust te nemen. Voor mijn job ben ik vaak gekluisterd aan mijn werkbank en ben ik het gewoon om binnen te zitten. Het is ook niet altijd even gemakkelijk geweest om mijn gezin en mijn job gecombineerd te krijgen. Vaak zijn er heel wat onregelmatige uren en vrij veel uren. Het is belangrijk dat je zelf op je tentoonstellingen aanwezig bent want als ze je niet kennen dan gaan ze ook niet tot bij jou komen


Maar toch ben ik ook heel blij dat ik sinds kort weer klanten mag ontvangen. Het is fijn dat het nu terug een beetje normaal begint te worden.


Van waar haal je je inspiratie?


Ik reis heel graag en vaak, tot een aantal keer per jaar. Met uitzondering van dit jaar. Als ik aan het plannen ben zoek ik de locaties uit die mij kunnen inspireren. Vorig jaar ben ik naar Marrakech geweest omdat daar ook veel ambacht aanwezig is. Dit jaar zal het eerder een tentoonstelling aan de kust zijn of toch in eigen land. Sowieso probeer ik altijd een tentoonstelling en een de stad te bezoeken. Het is fijn om dat contrast te hebben tussen de stad en het platteland. Een drukke stad, alles in je opnemen en dan terug opgeladen naar huis gaan en rust hebben. Het is een ander ritme en dat spreekt me aan.


Als je een juweel op maat maakt, hoe ga je te werk?


De mensen die hier binnenkomen weten dat ze een bepaalde stijl mogen verwachten, mijn stijl. Mijn klanten zijn van alle leeftijden (van 20-80 jaar). Ik voel sterk aan wat ze mooi vinden. Het belangrijkste is dat mensen hier met een goed gevoel naar buiten gaan. Het is geen bandwerk maar maatwerk en ik maak hier graag en veel tijd voor vrij. Alles gebeurd ook alleen op afspraak. Ze krijgen een uniek juweel en ik wil dat ze hier een speciale band mee hebben. Ze komen altijd of toch vaak voor een bepaalde fase in hun leven of voor een speciale gelegenheid. Er wordt wel wat geld aan gegeven en ik wil dat ze dan ook tevreden zijn.

Zijn er nog nieuwe tentoonstellingen op komst?


De laatste jaren heb ik een aantal samenwerkingen gedaan met andere kunstenaars/ontwerpers hier in mijn galerij. Mijn werk staat permanent ten toon gesteld, maar daarnaast stel ik ze ook open voor andere kunstenaars en/of ontwerpers. Meestal zijn dat mensen die ik ken of ontmoet heb doorheen de jaren en die geef ik dan de kans om hun werken hier tentoon te stellen. Zo is vorig jaar o.a. Marylène Madou hier geweest.


Nu ben ik weer met een nieuw project bezig dat zich zal baseren op lokale ambacht. Dit in volle voorbereiding voor Kerstmis. Dat lijkt ver weg, maar dat is het helemaal niet. Ik vind dat je nu de lokale kunstenaars moet ondersteunen. Maar meer verklap ik er nog niet over. Wel kan ik vertellen dat het met mensen zijn die evenveel enthousiasme in hun werk steken als ik dat doe.


Voor wie zou je graag een juwelencollectie ontwerpen?


Dat is een hele moeilijke ! Mijn eerste gedachte is Koningin Mathilde. Die is altijd heel elegant gekleed en ik vind dat ze soms de verkeerde juwelen daarbij aan heeft. Maar dat is misschien beroepsmisvorming. Ik kijk altijd eerst naar de juwelen van de mensen. Je kan heel mooi gekleed zijn maar als daar niet het gepaste juweel bij hoort dan mis je soms nog iets. Maar dat zijn dromen hé. Wie weet komt het er ooit van, je weet nooit.Interesse in de werken van Iris Mondelaers. Meer info vind je op haar website of sociale media: https://www.irismondelaers.be/iris.html , https://www.instagram.com/irismondelaersjewellery/

https://www.facebook.com/irismondelaers/

- Joyce Paesen -

511 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com