Op interview met ... An Vanderlinden

Het werk van An Vanderlinden is een ode aan het Limburgse mijnverleden. Haar oeuvre vermengt het Limburgse heden en verleden, zowel in haar thematiek als in haar materiaalgebruik. Steenkool staat helemaal centraal. Limburg Cultuurt ging met haar op interview in haar atelier.


‘Zwart is niet zwart’ Zwart heeft An al van jongs af aan gefascineerd. Ze heeft dan ook ‘zwart bloed’. Zowel haar vader als haar grootvader werkten in de Limburgse mijnen. Haar vader in Houthalen. Haar grootvader in Beringen. Aan het eind van de jaren ’80 en het begin van de jaren ’90, de tijd van de mijnsluitingen, een woelige periode voor de provincie, haalde An haar Master in de Beeldende Kunsten. Dat deed ze met abstracte schilderijen, onder de titel ‘zwart is niet zwart’. “Zwart is, ondanks alles, een heel veelzijdige kleur. Bij de sluiting van de mijnen in Zolder ben ik met de laatste bezoekersgroepen meegegaan om steenkool boven te halen. Toen al wist ik dat ik verder iets met die steenkool wilde doen, al was het nog niet heel duidelijk welke richting ik uit wilde gaan.”


In het buitenatelier. Het werk op de voorgrond is nog lopend en geïnspireerd op de installatie ‘Helsh(ea)ven’ in Helshoven.

“Een negental jaar geleden is dat mijnthema weer naar oppervlakte gekomen, met Sint-Barbara, de patroonheilige van de mijnwerkers. Dat in combinatie met de controverse rondom de kleur ‘Vantablack’ en de kunstenaar Anish Kapoor. Die specifieke tint zwart, een resultaat van wetenschappelijk onderzoek en nanotechnologische technieken, heeft als eigenschap bijna alle licht te absorberen en dus het zwartste zwart ooit te zijn. Kapoor heeft destijds een exclusief recht gekregen op die specifieke tint. Wat heel wat reacties heeft losgemaakt in de kunstwereld. Onder andere ook bij Stuart Semple. Als reactie hierop creëerde Semple ‘Pinkest Pink’, maar later ook ‘Black 1.0 beta’, ‘Black 2.0’ en ‘Black 3.0’. Dat was een wisselwerking tussen verschillende andere kunstenaars. Zelf heb ik Semple ook gecontacteerd met mijn bevindingen en onderzoek. Zo heb ik gemerkt dat er een duidelijk kleurverschil is in de verschillende soorten zwart en soorten steenkool uit de verschillende mijnen. Het zwart van de steenkool uit Beringen, uit kolenwasserij 1, blijft mijn favoriet en is ook zwarter dan de anderen.”De kleurtesten worden zorgvuldig bijgehouden op technische fiches.

Techniek en inspiratie “Steenkool. Mijn techniek en materiaal zijn mijn inspiratie. Voor het eigenlijke schilderwerk kan beginnen, gaat er een arbeidsintensief procedé aan vooraf. Om verf te kunnen maken van steenkool moet het eerst verwerkt worden tot pigment. Dat gebeurt door de steenkool eerst te wassen en later te vermalen tot een dunne poeder. Die poeder wordt dan vermengd met een dispergeermiddel om tot een pasta te komen en vervolgens wordt deze past vermengd met bindmiddel. Zit de formule goed, pas dan kan ik beginnen schilderen. Ondertussen heb ik verschillende soorten verf kunnen ontwikkelen. Goed houdbaar en licht-resistent. Verschillende consistenties, glansgradaties en transparantie. Het zijn kenmerken die ik gebruik om de gelaagdheid te creëren in mijn werken. De verschillende structuren zorgen voor diepte en perspectief.”


Types steenkool

Be-Mine - Artist in residence


“Toen ik mijn aanvraag indiende om in de oude Beringse mijngebouwen te gaan schilderen zat mijn techniek nog in zijn kinderschoenen. Het was ook de eerste keer dat iemand zo’n aanvraag indiende. Je mag in normale omstandigheden niet alleen blijven in het gebouw. Het kan er wat gevaarlijk zijn.


In 2018 was het dan eindelijk zo ver. Ik nam mijn intrek als ‘Artist in residence’ in de losvloer van de kolenwasserij van Beringen. Gedurende 4 maanden volledig ondergedompeld in een heel inspirerende omgeving. Dat industriële, dat donkere en wat angstaanjagend karakter van het gebouw wordt doorbroken door het lichtspel tussen de trap- en raamstructuren. Dat is ook wat ik wil laten zien: dat er nog licht is in zwart. Dat zwart niet altijd zwart is.”


Meer info over An’s werk kan je terugvinden op https://www.anv.be/

Meer info over BE-mine vind je hier: http://www.bemine.be/ - S.P. -

181 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com