Zoeken
  • Limburg Cultuurt

Op interview met ... An Lowet

An Lowet is fotografe in hart en nieren. Fotografie is haar tweede natuur. Dat voel je in hoe begeesterd ze over haar werk en passie spreekt. Limburg Cultuurt ging met haar op gesprek.


Hoe ben je als fotografe begonnen?

“Fotografie is iets dat ik altijd al heel graag gedaan heb. Het is een passie en iets dat altijd al een stukje van mezelf geweest, ook al dacht mijn moeder daar destijds anders over... Ze wilde liever niet dat ik fotografie ging verder studeren, ik zou er volgens haar geen brood van kunnen eten. Het bleef echter sluimeren…

Voor mijn 35ste verjaardag trakteerde ik mezelf op mijn eerste digitale spiegelreflexcamera, een waar eureka-moment voor mij. Toen ik portretten van mijn kinderen op sociale media begon te delen, kreeg ik al snel aanvragen binnen van andere ouders. Niet lang nadien ben ik als fotografe in bijberoep gestart, en is die trein pas goed vertrokken.

Mijn studio is in Tongeren gevestigd, daarnaast werk ik ook op locatie. Binnenkort zullen we onze aanpalende schuur verbouwen tot fotostudio, zodat ik over een grotere studio beschik waar bijvoorbeeld ook groepen gefotografeerd kunnen worden. Het plan is om deze dan ook te verhuren aan collega-fotografen.”


Waarom ben je als fotografe begonnen?

“Omdat het mijn passie is, en er niets mooiers bestaat dan daarvan je job te maken. Wat niet wegneemt dat ik nu nog steeds erg zenuwachtig ben voor iedere fotosessie. Als fotografe ben ik immers erg perfectionistisch, ik focus sterk op het beeld dat ik in mijn hoofd heb.

Een klant schreef onlangs een recensie op mijn Facebookpagina waarbij ze mijn fotografie ‘zielswerk’ noemde. Een mooiere naam had ik er zelf niet voor kunnen bedenken, want dat is precies hoe ik het aanvoel: bezield mijn passie mogen uitvoeren, sprekende beelden creëren vanuit het hart. Dat is op en top genieten, toch?” 'Photography is the story I fail to put into words' - Destin Sparks


Wat trekt je aan in portretfotografie? Waarom heb je specifiek voor portretfotografie gekozen?

“Ik koos voor portretfotografie omwille van de interactie; ik houd ervan connectie te maken om zo een puur en ongedwongen portret te kunnen afleveren. Ik portretteer vaak kinderen, ik houd van hun ongedwongen en spontane ik.

Tijdens mijn werk hoor ik dikwijls dat ik natuurlijk en rustig in omgang ben, modellen voelen zich snel op hun gemak. Als een persoon zijn ware ik vrijgeeft voor mijn lens ervaar ik dat dan ook steeds als een bevoorrecht moment. Niet alleen omdat die persoon mij een exclusieve kijk naar binnen gunt, maar ook omdat ik op dat moment weet dat ik een portret kan afleveren dat nog lang gekoesterd zal worden."


Wat inspireert je?

Een quote, een film, een liedjestekst, een accessoire... zelfs een mooie locatie kan mij enorm inspireren. Inspiratie kan van overal komen. Veel hangt af van hoe ik me voel; stress of routine kunnen al snel een rem zijn."
Heb je specifieke technieken die je toepast in je werk?

“Fotografie is voor mij vooral een creatieve uitlaatklep, ik werk gevoelsmatig. De technische kant interesseert me minder, ik ben bijvoorbeeld allesbehalve een gearfreak.

In mijn werk op locatie gebruik ik graag een reflectiescherm om de ogen van mijn model op te lichten, want die verdienen de meeste aandacht. In mijn studio werk ik met een Hensel-flitskop. De nabewerking doe ik in Photoshop; ik werk niet met filters of presets maar bewerk iedere foto manueel. Tijdrovend misschien wel, maar zo kan ik er mijn eigen creatieve stempel op drukken.

De belangrijkste techniek die ik gebruik is denk ik de omgang met mijn modellen: hen op hun gemak stellen om zo een ongedwongen en puur portret te vangen."


Heeft de huidige corona-crisis een impact gehad op je werk? “Jammer genoeg wel. De spontaneïteit is wat verdwenen. Mijn werk is eerder fysiek, vooral als je kinderen voor de lens hebt staan. Ik werk nu veel met een mondmasker op, dat maakt het er niet makkelijker op. Het voelt ook heel ‘On-An’ aan. Wel ben ik bewuster gaan nadenken over hoe ik verder wil gaan. Hoe ik fotografie als onderneming in de toekomst verder wil aanpakken. Ieder nadeel heeft ook zijn voordeel.” Meer info over An's werk kan je terugvinden op https://www.anlowetfotografie.be/ - S.P. - An Lowet -

171 keer bekeken
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com