Digitale bezoeken aan Limburgse musea


Eer we terug in levende lijve de musea mogen bezoeken, brengen we jullie een kleine selectie van mogelijke virtuele tours aan Limburgse musea (ook ideaal bij een dagje regen of als je extra educatief materiaal zoekt voor de kids :) ).

TESEUM @ TONGEREN

Generaties lang bouwden Tongenaren aan een stad om in te leven, te werken en te wonen. De muren en funderingen van deze stad staan er nog. Ze zijn te bewonderen op de archeologische site van het Teseum, een van de meest tot de verbeelding sprekende vindplaatsen in de Benelux.

Onder de huidige basiliek liggen restanten van liefst zeven kerken. Men vond ook sporen van Romeinse bouwwerken terug. Dat Tongeren de eerste stad van België is, kun je op deze plek met je eigen ogen zien. Drie meter onder de grond vertellen eeuwenoude stenen het verhaal van de stad, haar bewoners en de kerk. Dit verhaal begon 2000 jaar geleden bij de Romeinse heersers en wordt vandaag nog steeds geschreven. Tongeren fascineert met haar religieus en waardevol verleden. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek herbergt namelijk één van de grootste en rijkste kunstschatten uit de Lage Landen.

Verschillende reliekhouders, het edelsmeedwerk, de middeleeuwse koorboeken en de zeldzame reliekbeursjes zijn topstukken.

Deze kerkschat herontdek je in het Teseum. De waardevolle voorwerpen zijn het middelpunt van de tentoonstelling. Je krijgt zo meer inzicht over hun functie, betekenis en gebruik. http://teseum.be/even-binnenkijken/ GALLO-ROMEINS MUSEUM @ TONGEREN

Een spannende reis doorheen de tijd

Ontdek het veelzijdige verhaal van de mens in de regio Limburg: van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Maak kennis met de grote omwentelingen en kijk naar meer dan 2000 objecten uit de eigen collectie, mooi uitgelicht. Een audiotour van 'Dacia Felix' kan je hier volgen: https://www.mapmyvisit.com/viewtour/3570/nl/12E33B99699F0E2140978945BF3B25D6?fbclid=IwAR1rLam5qU_9rUODXcVOlBhxSdpaLSy_kUK74XKTTQJc4tjWGN5ZSeLHk9g SMUK @ MODEMUSEUM HASSELT

Stap in een interactieve wereld vol pracht en praal, tussen de historische én hedendaagse versiertechnieken die de luxemode zo typeren. SMUK toont je kleding, accessoires en couture opgesmukt met borduursels, pluimen, parels, stenen, pailletten, schelpen en andere curiosa. Niet enkel erkende ateliers zoals Hurel, Lesage en Lemarié krijgen een centrale plaats, ook de bezoekers spelen in de tentoonstelling een hoofdrol. Want in de wonderkamers kan je zelf aan de slag met hoogwaardige decoratieve ambachten.

De bevlogen gidsen dompelen je onder in een interactieve wereld vol pracht en praal. Gluur binnen in de Parijse ateliers, ontdek hoe een silhouet tot stand komt en leer het verschil tussen ambachtelijke en machinaal uitgevoerde ontwerpen. Bezoek de tentoonstelling hier: https://my.matterport.com/show/?m=M6B7GCWPJbX&fbclid=IwAR0ekWxspf3-sID40_iffg4j8YQ80hWfwf8rt8Z63M3Kd-CrWo2FpmbknAs

Modemuseum Hasselt startte zijn activiteiten in het najaar van 1987 en opende zijn deuren voor bezoekers in mei 1988. Na enkele jaren van onderbreking (1993-95) omwille van ingrijpende restauratie- en inrichtingswerken werd het museum definitief en in zijn gerenoveerde huisvesting voor het publiek toegankelijk gemaakt op 2 september 1995. OVER HET MODEMUSEUM Het Modemuseum werd ondergebracht in een bestaand waardevol gebouwencomplex: het voormalig klooster van de Grauwzusters, een pand dat dateert uit de 17de Eeuw.Deze locatie kreeg in de loop der jaren diverse maatschappelijke functies. Het gasthuis was drie eeuwen lang het centrum van de ziekenzorg in de stad.. De vrijgekomen ruimtes werden achtereenvolgens gebruikt als gevangenis en kazerne. MAASEIK MUSEA

Maaseik wordt terecht omschreven als de cultuurparel van het Maasland. Diverse Musea openen voor jou de deuren. Je kan genieten van het aanbod van de Musea Maaseik, de watermolens en het John Selbachmuseum.

De Musea Maaseik omvatten drie prachtige schatkamers. Het Regionaal Archeologisch Museum laat je op een creatieve manier de geschiedenis van het Maasland ervaren en beleven. Aansluitend kan je dankzij de experimentele archeologie zelf de handen uit de mouwen steken in de ontdekkingskamer.

In de Sint-Catharinakerk kan je afdalen naar de schatkamer, waar het oudste evangeliarium van de Benelux bewaard wordt. Een unicum dat met zorg bewaard wordt. Maar ook de unieke textilia spreken tot eenieders verbeelding.

Bezoek het museum virtueel via deze link: https://kuula.co/post/7JcmD/collection/7lD7n?fbclid=IwAR37IEVBplZgw1k3iYAC118iHISL06Xq-UjcOgxLyj1aYAzDEB_M9cYT96M Enjoy your virtuality,

Yours faithfully, Eleonora De Palma

90 keer bekeken0 reacties
 

©2020 door Limburg Cultuurt. Met trots gemaakt met Wix.com